Min blogglista

fredag 5 december 2014

Nordligaste Shetland

Del sex av Ann Cleeves serie med Shetlandsöarna som skådeplats har kommit, hittills bara på engelska. "Thin Air" heter den och handlingen börjar på nordligaste ön Unst, dit fyra engelsmän kommer för att vara med om en väns traditionella bröllop. De tycker att det hela är pittoreskt och att det ska bli någonting att berätta om hemma i London.
   Det är midsommartid och nätterna är osannolikt ljusa, även det en exotism att samla på. Men natten efter bröllopsfesten försvinner en av kvinnorna spårläst, den vackar och utmanande Eleanor ser ut att ha försvunnit rakt ut i luften. Senare hittas hon död vid en ödslig strand.
     Fallet kopliceras av berättelser om gengångare, en drunknad flicka sägs visa sig och Elaenor hade varit helt uppslukad av historien och ville göra ett tv-programm om det. Mystiken tätnar allt eftersom Jimmy Perez utreder fallet och han är övertygad om att det som hänt har djupa rötter i det förgångna.
  Cleeves beskriver med skarp blick hur engelsmännen och "infödingarna" på Unst ser på varandra med misstänksamhet. De må vara människor allihop men de är definitivt olika.
  Vill man läsa mer om författaren kan man besöka hemsidan: www.anncleeves.com
PS: Det är defintivt värt besväret att läsa på originalspråk, jag gör det ofta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar