Min blogglista

söndag 21 december 2014

En vinter i Madrid

 Har just läst klar skotten C J Sansoms romanserie om 1500-tals advoketen Matthew Shardlake. Fantastisk läsning! Författaren var även han verksam som advokat innan författandet tog över.
    Men han skriver också om modern tid, som "Vinter i Madrid", en tät och välskriven roman med kopplingar till spioneri. Det verkar som om böcker om spioneri kommer i min väg titt som tätt just nu.
   Den här romanen har översatts till många språk och är ytterst läsvärd. Det är den råkalla vintern 1940 i Madrid. Det spanska inbördeskriget har just tagit slut och general Franco överväger om landet ska gå med i det stora kriget som pågår.
   Harry Brett, veteran från första världskriget, skickas till  Spanien som brittisk spion. Men han är ingen cool spion. Han bär på trauman från kriget och gör motvilligt detta jobb. Genom vännen Sandy kommer han i kontakt med sjuksköterskan Barbara Clare, som letar efter sin tidigare älskare, Bernie, en glödande kommunist som slogs i de internationella brigaderna.
   Med sådana ingredienser bygger Sansom en stark historia med både tragik och kärlek som inslag i väven. Romanen finns i pocket, både på svenska och engelska.
   I slutet av boken avslöjar författaren vad som är historiskt riktigt och vad som är påhittat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar