Min blogglista

torsdag 11 december 2014

Boktjuven går rakt in

"Boktjuven" (The Book Thief) av Marcus Zusak är en roman som går rakt in i läsaren, utan några omvägar. Historien kretsar kring flickan Liesel, boktjuven, och hennes uppväxt i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens förtretligheter och glädjeämnen skildras genom  hennes anteckningar. 
   För Liesel väcks kärleken till orden genom hennes första stöld, Dödgrävarens handbok, som hon stjäl under sin lillebrors begravning. Onekligen en udda förstabok.
   Böckerna öppnar nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek och var böcker än böcker finns. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som räddar livet på henne.    Jag vill påstå att "Boktjuven" är ett mästerverk. En makalös skildring av vänskap och mod under andra världskriget, berättad av döden själv. Den är också en urstark plädfering för varför böcker, läsning och berättelser är viktiga för överlevnaden. Boken har översatt till mer än 40 språk och även filmats.
  Ett gott tips: Köp den, låna den eller stjäl den! Men det allra viktigaste: läs den! 
  Okej, det blev två tips men ni får dem gratis.

1 kommentar: