Min blogglista

onsdag 3 december 2014

En urstark debut

 Det blir mycket franskt just nu men jag bara måste tipsa om Alexis Ragougneaus debutdeckare "Madonnan i Notre-Dame" som nu finns på svenska. Författaren har tidigare skrivit för teatern och det märks i de skickliga scenväxlingarna. Han har tidigare jobbat i den parisiska katedral där boken utspelar sig.
    Det är dagen efter det årliga firandet av Jungfru Maria i Notre-Dame hittas en ung kvinna, helt klädd i vitt, sittande död på en av kyrkans bänkar. Den unga åklagaren Claire Kauffman leder utredningen, och utredaren är "Paris sämsta polis", lat och full av fördomar. Han vill att alla misstankar pekar mot en religiös ung man som kallas den blonda ängeln.
   Men en av Notre-Dames präster anar att den unge mannen är ett villospår, och påbörjar en privat utredning inom kyrkans väggar. En utredning som för honom in på farliga vägar.
   Genom målande miljöbeskrivningar av den gotiska katedralen blir Notre-Dame till en egen karaktär i denna väl genomarbetade debut. Mellan stenväggarna vävs intrigen tät kring den brokiga skara som besöker kyrkan. Alla är misstänkta: präster som städare, turister och parisbor, liksom de hemlösa som huserar i katedralens skuggor.

   Så här tycker jag att deckare ska skrivas, med personer som är trovärdiga och sannolika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar