Min blogglista

tisdag 9 december 2014

Wallins ljuva lättja

Orientalisten Georg August Wallins liv och resor i Mellanöstern på 1840-talet presenteras  i boken "Dolce far niente i Arabien" och Wallin, som var född på Åland, hade fallenhet för att göra ingenting. Han var bland annat känd för att kunna sova var och när som helst.
   Av sin samtid ansågs Wallin vara en framstående forskare, men han dog kort efter sin sju år långa resa och hann därför publicera bara en bråkdel av sitt material.Nu på senare år har Svenska litteratursällskapet i Finland gett ut hans brev och dagboksantecningar på svenska.
   I fyra artiklar presenteras hans liv och resor i Egypten, på Arabiska halvön och i Persien här av historikerna och Mellanösternforskarna Patricia Berg, Sofia Häggman, Jaakko Hämeen-Anttila och Kaj Öhrnberg. De belyser också Wallins betydelse som etnografisk iakttagare och språkforskare. 
    "Och framför allt jag älskar beduinen och hans öken och hvad man med kärlek gör det fruktar man ej, hvad slut än kärleken må taga", skrev Georg August Wallin 1846 om en av sina färder på norra Arabiska halvön. Hans brev och dagböcker från resorna ger en rik bild av livet och förhållandena i Mellanöstern under mitten av 1800-talet.
    För att få kontakt med lokalbefolkningen antog Wallin en muslimsk identitet och uppträdde bland annat som läkaren ʽAbd al-Wali från Centralasien. Han var en både nyfiken och observant iakttagare och dokumenterade vardagslivet bland både stadsbor i Kairo och beduiner på norra Arabiska halvön. Så han gillade inte bara den ljuva lättjan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar