Min blogglista

måndag 15 december 2014

Välskrivet om Philby

Kim Philby var den mest framstående spionen i historien en briljant och charmerande man som kom att leda det brittiska kontraspionaget mot ryssarna under det kalla krigets tidiga dagar. Samtidigt var han sovjetisk agent.
  "En spion bland vänner" av Ben Macintyre bygger på nytt material från MI6, en mängd personliga brev och intervjuer. McIntyre kan den här skuggvärlden mycket väl, han har tidigare utkommit med Agent ZigZag, Operation Mincemeat och Double Cross.
   Kim
Philby kom från de bästa skolorna och tillhörde de mest exklusiva klubbarna där han drack till långt in på småtimmarna med gräddan av den brittiska och amerikanske underrättelsetjänsten. Philby avslöjade samtidigt de allierades samtliga planer för Sovjetunionen under 20 års tid och sände därmed ett otal personer i döden. Och han gjorde det utan att blinka. Ett av de mest omtalade fallen var dykaren Lionel Crabb som 1956 skulle undersöka en sovjetisk farkost. Men eftersom Philby avslöjat planen väntade ryska attackdykare på honom och han fick halsen avskuren.
    Det är en mörk historia om det fullständiga sveket; om lojalitet, tillit och förräderi, klass och samvete. En ideologisk strid mellan män med prickfria accenter och skräddarsydda kostymer på bekväma klubbar och om hur manlig vänskap svetsades samman för att sedan systematiskt svikas.
    Philby´s två närmaste vänner i underrättelsevärlden, Nicholas Elliot på MI6 och CIA-chefen James Jesus Angleton trodde att de kände Philby bättre än någon annan, men upptäckte senare att de i själva verket inte kände honom alls. Boken innehåller även ett efterord av John le Carré som beskriver sin egen relation till huvudpersonerna i det drama som ligger till grund för hans bästsäljande roman Tinker, Tailor, Soldier, Spy.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar