Min blogglista

tisdag 16 december 2014

Malala sätter exempel

Idag igen har talibanerna i Pakistan visat hur de hatar utbildning och upplysning genom att ställa till med ett blodbad i en pakistansk skola. Jag hoppas verkligen att många läser boken "Jag är Malala", skriven av årets fredspristagare tillsammans med Christina Lamb, som är en av världens främsta utrikeskorrespondenter. Hon har rapporterat om Pakistan och Afghanistan sedan 1987. Hon har skrivit fem böcker och tilldelats en rad priser, bland annat det prestigefyllda Prix Bayeux för krigskorrespondenter. I dag arbetar hon åt Sunday Times. 
    Här berättas den osannolika historien om hur en modig flicka,när talibanerna tog kontroll över Swatdalen, vägrade att låta sig tystas. Malala Yousafzai stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket tisdagen den 9 oktober 2012 var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva. Bokens titel är svaret på den fråga talibanerna ställde då de klev på bussen: Vem är Malala?
   Malala har fortsatt att arbeta för alla barns rätt till utbildning genom The Malala Fund, en välgörenhetsorganisation som investerar i lokala utbildningsprogram och stöder personer som kämpar för rätten till utbildning runt om i världen.
  I oktober i år blev hon, med sina 17 år,den yngsta pristagaren någonsin. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar