Min blogglista

fredag 18 december 2015

Familjehistoria i Bohuslän

 Britt-Marie Mattsson är författare och journalist. I romanen "När kriget kom till Lyckhem" berättar hon om en bohuslänsk familjs öden under första världskriget. Romanen lär bygga på författarens släkts historia. Boken kom i pocket i år.
    Det börjar året 1916. En ung engelsman flyter i land vid stranden nedanför Fridas och Oskars hem i Bohuslän och det stora kriget blir verkligt. Mannen är inte den ende. Under ett dygn dör åttatusen sjömän i det beryktade slaget på Skagerack.
    Fridas syskon har redan lämnat nödår och förtryck för att prova lyckan i Amerika. Men livet i det nya landet blir inte som de hoppats. De möts av omänskligt arbete i stålindustrin i Chicago och Fridas brorson Arthur vill bort och tar snart värvning mot sin fars vilja. År 1917 sänds han till Västfronten.
    Hemma i Bohuslän får Frida fasansfulla rapporter om det blodbad Arthur befinner sig i. Mattssons roman målar episkt de stora världshändelserna och visar hur den stora historien också alltid påverkar den lilla historien, människors vardagsliv, och visar att människor är sig lika i alla tider. Samma ångest och vånda, samma hopp och samma korta stråk av lycka som drar förbi.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar