Min blogglista

lördag 19 december 2015

I Tolstojs Ryssland


"Masja" är den avslutande delen i romantrilogin om familjen Tolstoj som Carola Hansson inledde med den Augustnominerade romanen Andrej (1994). Den handlar om den av Lev Tolstojs söner som betraktades som familjens svarta får medan nästa del, Med ett namn som mitt (2005), skildrar sökandet efter Andrejs till USA utvandrade sonson.
Den nya romanen, som också var kandidat till årets Augustpris, ställer dottern Masja i centrum. Hon var det av barnen som stod den berömde författaren närmast och därför den som kanske var allra mest utsatt för hans patriarkala maktutövning. Men även modern ville styra hennes liv.
  Boken handlar om Masjas sökande efter en egen identitet, och det är den laddade relationen mellan far och dotter som är bokens huvudtema. Den ger också ett sammansatt porträtt av den komplicerade personen Lev Tolstoj. Suveränt blandar Carola Hansson glimtar av sin egen väg in i romanen med en fiktiv gestaltning av Masjas liv under 1800-talets sista decennier och fram till hennes död 1906.  
   Boken är en bred och levande skildring inte bara av människorna och livet på familjegodset Jasnaja Poljana utan också av tidens sociala förhållanden. Via
    Berättelsen om Masja är ett gripande kvinnoöde och tangerar frågor som är högaktuella idag.  Den avslutande delen i Carolas Hanssons ryska svit är en rik och storslagen roman. Och bara man kommer in i berättelsen och lär sig det ryska namnbruket är romanen fängslande.
utdrag ur brev och dagböcker träder  en värld fram där människorna, samtidigt som de ägnar sig åt umgänge, sköna konster och andlig utveckling, desperat försöker förhålla sig till de alltmer påträngande sociala och politiska spänningarna i sekelskiftets Ryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar