Min blogglista

måndag 7 december 2015

Ur familjehistorien

 Tyske författaren David Safier har gjort sig känd för att skriva tokroliga och smått absurda romaner, som "Dålig karma". Men med "Ung i ghettot" djupdyker han i sin familjs historia och berättar om sina judiska förfäder med morföräldrar varav en dog i Buchenwald-lägret och den andra i Lodz-ghettot.
    Målet med romanen är att bygga en bro mellan generationerna och författaren hoppas också kunna nå människor som vanligtvis inte skulle läsa en bok om Förintelsen. Det är därför Ung i ghettot använder sig av formatet spänningsroman. Oavsett vidrigheterna som hände vill han att människor ska vilja läsa boken. Framför allt är Ung i ghettot en bok som inte bara handlar om det förflutna, utan även om oss och de eviga, universella frågor som alla brottas med: Vad skulle du göra för att överleva? Skulle du offra ditt liv för andra eller offra andra för att rädda ditt liv?
    I korthet: vilken slags människa vill du vara?
   16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes familj ska överleva ghettot i Warszawa. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. Tillsammans lyckas de stå emot SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. I hela 28 dagar. Under de dagarna måste hon bestämma sig för vilken pojke hon ska välja. Amos, som vill hämnas på så många nazister som möjligt eller Daniel som tar hand om föräldralösa barn.
   Safier lyckas göra berättelsen om vedervärdigheter till en roman om personliga val och att vi alla har dem.

1 kommentar: