Min blogglista

fredag 11 december 2015

Läsvärt från Island

   Perfekt årstidsläsning är Arnaldur Indriadasons "Änglarösten" som getts ut i pocket. Man transporteras till ett fint hotell i Reykjavik och tiden är just före jul. Massor av turister kommer till Island för att uppleva den exotiska vintern.
Precis då hittas, olämpligt nog, hotellets vaktmästare mördad i det källarrum där han bott under många år. Han verkar ha levt ett ensamt och isolerat liv, men när Erlendur och hans kollegor börjar göra efterforskningar upptäcker de att hans barndom varit både spännande och samtidigt tragisk. Han var en gång en lovande barnstjärna, gossesopran, hårt pressad av sin pappa, med en strålande karriär som sångare framför sig. Ända tills han blev tonåring och rösten försvann för gott mitt under en konsert.
   Frågan är vem som kan ha haft intresse av att ta livet av denna enstöring? Hans syster eller en kufisk engelsman och samlare av skivor med unga pojkröster? Eller har ryktena om organiserad prostitution på hotellet något med mordet att göra?
   Det är en tät och välskriven historia, detta är roman nummer tre om kriminalaren Erlendur Sveinsson och det är en av författarens starka romaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar