Min blogglista

söndag 27 december 2015

Fioretos om friheten

 Aris Fiortetos roman "Mary" var en av kandidaterna till Augustpriset i år. Den vann inte men är ändå en mycket bra roman om frihet och hur den ha olika former.
   Mary P. är 23 år gammal och studerar arkitektur i ett land regerat av militären. Det är ett europeiskt land och jag tänker på Grekland.  Hon har en pojkvän som är politiskt aktiv och planerar en revolt. En novembernatt 1973 grips hon för statsfientlig verksamhet. Under tretton dygn hålls hon på säkerhetstjänstens beryktade högkvarter, stället med Himlen och Minus Två.
    Sedan skickas hon, några andra kvinnor och en pojke till en fängelseö. De skall städa inför ankomsten av nya fångar. Tillvaron är utsatt, samhörigheten det enda de kan lita på. Till slut återstår bara frågan: Vem bestämmer över ett liv? Över mitt liv?
    Fioretos roman är en passionshistoria om en ung människas frihetslängtan, en berättelse om politiskt våld och kvinnors gemenskap. Men framför allt handlar den om en kropp - dess smärta och åtrå, dess längtan och hemligaste förvandlingar. Den handlar om hur man överlever trots vidriga villkor och om vad man tappar på vägen.

1 kommentar: