Min blogglista

måndag 14 december 2015

Hela de levande

 Maylis de Kerangal  är fransyska med en bakgrund som förläggare av barnböcker. Hon har skrivit flera prisbelönta och kritikerrosade romaner. Hennes roman  "Att hela de levande", som handlar om organdonation, har redan sålt i 200 000 exemplar i Frankrike. Ämnet är ju ingalunda vanligt i litteratur och det skulle vara lätt hänt att slå över i antingen äcklande detaljer eller sentimentalitet, men det gör inte författaren.
   Efter en tidig morgon vid havet är tre surfälskande ungdomar på väg hem till Le Havre. Plötsligt sladdar deras van av vägen och en av surfarna, Simon 19 år, omkommer. Den tragiska olyckan är inledningen till boken, men också en vändpunkt för berättelsen.
   Efter att Simons föräldrar godkänt sonen som donator, får vi följa organen när de ger nytt liv.
  Det här är en roman berättad med ett språk som låter historien skölja över läsaren som vågor. Inte konstigt alls att Maylis de Kerangal  hittills har fått ta emot inte mindre än tio olika litterära priser för boken som dessutom har blivit både teaterpjäs och film. Det är en gripande bok som det lilla kvalitetsförlaget Sekwa nu ger ut på svenska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar