Min blogglista

måndag 21 december 2015

Passion & politik

En passionshistoria i fackförbundsmiljö i 1970-talets Stockholm. Så beskrivs Gunilla Boëthius roman "Ofri. En passion från 70-talet".
    Det är en rätt klassisk historia om klasskamp och kärlek, om att vilja vara någonting mer än sin klass och att ständigt stöta på motstånd.
    26-åriga Anna är akademiker från Saltsjöbaden som blir redaktör för en fackförbundstidning, hon möter Bengt, före detta stenarbetare med sexårig folkskola, numera förbundets vice ordförande.
     Hon har utbildningen och det intellektuella självförtroendet, han har kvinnotycke och väcker den hämmade Anna sexuellt. Hon blir våldsamt förälskad, men deras olika klassbakgrunder och erfarenheter gör att de ständigt hamnar i konflikt. Men passionens dragningskraft är stark. Det är en berättelse om kärlek och svartsjuka på jobbet, men också om hur en ung kvinna erövrar sin sexualitet.
   Det är Gunilla Boëthius första vuxenroman och den fackliga miljön är skarpt och humoristiskt fångad. Hon målar också ett porträtt av tiden, gör Anna till en stor beundrare av Olof Palme. Och
nog har hon erfarenhet av miljön hon beskriver, under sent 60-tal började hon jobba på en ABF-tidning i Stockholm

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar