Min blogglista

onsdag 2 december 2015

Om de gamla romarna

Lundensiska historikern Eva Queckfeldts nya bok heter " Romerska kejsardömet - från Augustus till Konstantin den store"och är en levande berättelse om de drygt 300 åren av kejsarstyre och det imperium som lämnade ett så mäktigt arv efter sig. Hennes tidigare bok handlade om tiden före kejsardömet, " Romarriket: den romerska republiken" och ges samtidigt ut i en pocketutgåva.
   Det började bra med kejsaridén. Sedan Roms förste kejsare Augustus tagit makten år 30 f Kr skulle fred råda i det romerska imperiet. Idén om Pax Romana - den romerska freden - kopplades till kejsartanken. Om en enda kejsare styr hela världen är väl freden given? Fast det blev ju inte så, kejsartiden kännetecknas av krig och erövringar och av att en massa galningar för kortare eller längre tid klängde sig fast vid kejsartiteln.
  Eftersom det här är ett översiktsverk hittar man inte de djupare analyserna här men QAueckenfeldt beskriver tydligt utvecklingslinjer, problem ock kriser, en bra bok för alla som sov på historietimmarna och en bra allmänbildande bok.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar