Min blogglista

måndag 28 december 2015

Med näsa för nyheter

 Vad är det som gör "den moderna romanen" just modern?
  Det har många funderat över och kommit till att formen är viktig för att definiera den.
   Boken "Näsa för nyheter - essä om James Joyce" handlar om vad som gör den romanen modern.  Joyce visste detta bättre än de flesta. Han var en tidningsslukare av stora mått, och Ulysses vore otänkbar utan denna hunger - såväl till innehåll som form. Alla notiser om enskilda händelser, faits divers, är ju som små komprimerade romaner. Och vad kan inte en författare göra med det materialet...
   Från oktober 1904 till mars 1905 var Joyce lärare i engelska i småstade Pula i Istrien. Med sig hade han hustrun Nora Barnacle. Här mitt i den habsburgska monarkins falnande glans upptäcker Joyce ett nytt sätt att berätta som kommer att revolutionera romankonsten. Året efter flyttar de till Trieste och där påbörjar Joyce sitt storverk "Ulysses".
    De två som utforskat Joyce koppling till tidningar är Sara Danius är litteraturhistoriker, kritiker och essäist och  Hanns Zischler är författare, översättare, film- och litteraturkritiker. Han är också en av Tysklands mest kända skådespelare. År 1996 utkom hans bok »Kafka går på bio«, som översatts till flera språk.
    Boken är skriven med insikt och ändå med lätthet och den ger en utmärkt inblick i det tidiga 1900-talet, tiden före första världskriget. Efter det var inte mycket sig likt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar