Min blogglista

lördag 12 december 2015

Jolo - en stilens mästare

Han matade hackspettar med Urho Kekkonen, teg ihop med löparen Paavo Nurmi, slank in till baren på Socis och Kämp och åt borsjtj vid den ryska katedralen.
   Jolo – DN-journalisten Jan Olof Olsson (1920 - 1974) – anlände till Helsingfors 1952 beväpnad med skrivmaskin, kikare, cykel, fyra kostymer och oräkneliga Fänrik Stål-citat. han återvände mer än gärna till den finländska huvudstaden och fascinerades av den unga nationens dramatiska historia.
   "Kvällarna i Helsingfors", som ges ut av Jolosällskapet - ägnas helt Jolos texter om Finland. Den här utökade upplaga innehåller 50 kåserier, nyhetsartiklar, intervjuer, reportage och historiska essäer.
   Dessutom skriver Johan Erséus om Jolos Finlandsbesök, medan Vibeke Olsson berättar om sin fars relationer till grannlandet – och skildrar familjens sportlov med besök i Mannerheims villa och en biltur över isen till Sveaborg.
  Jolo är sedan länge en av mina favoriter. Hans trilogi om första världskrivet är bland det mest insiktsfulla  när det gäller att förstå uppladdningen inför kriget som tog miljoner liv. Jolo hittar alltid den avslöjande detaljen som ger nyckeln till historien. Det gäller också hans bok om Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar