Min blogglista

tisdag 22 december 2015

Om misstag i Moskva

   Simone de Beauvoirs kortromanen - eller långnovell kanske -  "Misstag i Moskva" skrevs åren 1966-67 men publicerades först 1992 i tidskriften Roman 20-50.
    Det är berättelsen om ett gift par som beger sig till Moskva för att besöka makens dotter från ett tidigare äktenskap och där upplever de en kris i sin relation. Simone de Beauvoir har hämtat inspiration från de återkommande resor som hon och Jean-Paul Sartre gjorde till Sovjetunionen mellan 1962 och 1966 på inbjudan av sovjetiska författarförbundet. De var galjonsfigurer för en vänstervåg som sedan i efterhand har visat sig vara både naiv och manipulativ. Men nu är det 60-tal, alltså, och tidsandan kommer till tals.  
   Mot bakgrund av kalla kriget, med korta glimtar från sextiotalets Sovjet, utspelar sig en lågmäld historia mellan de två makarna. Det är första gången som "Misstag i Moskva" publiceras i svensk översättning. Boken är den första i en ny serie klassiker från Bucket List Books – Simone & Co. Serien kommer främst att bestå av berättelser skrivna av kvinnliga franskspråkiga författare, men ingen regel utan undantag. Både män och böcker från andra språkområden kan komma ifråg , säger utgivaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar