Min blogglista

tisdag 8 december 2015

Mer gamla romare

De gamla romarna fortsätter fascinera mig. I hyllan hittade jag pocketversionen av Tom Hollands bok "Rubicon", som berättar om hur republiken och de republikanska idealen gick under när en beslutsam typ som Caesar gick över Rubicon för att erövra makten och upprätta envälde.
     Den romerska republiken var historiens mäktigaste stormakt och omfattade stora delar av det nuvarande Europa och Nordafrika. Alla vägar bar verkligen till Rom och ingenting var omöjligt för romarna. Ingen makt kunde stå emot Rom. Men den romerska maktstrukturen urholkades inifrån
genom intriger, förräderi och lönnmord. Man får läsa om när legionärerna under generaler som Sulla och Pompejus erövrade världen. Och vi får följa Caesar när han fällde de bevingade orden "tärningen är kastad" vid floden Rubicon, tågade mot Rom för att erövra makten, hur han grep makten, inledde  ett förhållande med Kleopatra av Egypten och till sist själv mördades.
   Caesar förändrade i grunden Rom och romarnas syn på vad de kunde, ville och skulle vara. Han var verkligen en person som grep in i historiens gång på gott och ont, och Rubicon är en bok som sätter ljuset på förändringens pris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar