Min blogglista

söndag 13 december 2015

Inifrån Nokialand

  Ålandsbördige ekonomijournalisten Carl-Gustav Lindén lyfter fram sådant som har förtigits i framgångssagan om Nokia i "Nokia och Finland, rapport från de galna åren". Det är definitivt en annorlunda historia om Nokia än den vi är vana att höra. Den tonar ned de framgångar folk tenderar att minnas, inte minst av nationalistiska skäl.
   Det handlar om livet i Nokialandia och om vilka konsekvenser Nokias framfart har fått för Finland. Det handlar också om det komplicerade förhållandet mellan Nokia och staten och om hur det i slutändan var staten som anpassade sig till behoven hos ett globalt företag. Det är man läser en bok som denna som man inser vilket litet land Finland är om man jämför med andra länder.
   I rafflande detaljer visar Lindén hur Nokia förvandlades från ett sympatiskt företag med initiativkraft och kämparanda, till en gigant med dåligt uppförande. Material har Lindén hämtat i över hundra intervjuer och han speglar det mot sin mångåriga erfarenhet som ekonomijournalist, och senare forskare, med Nokia som särskilt bevakningsområde. B oken är också en kritisk uppgörelse med vad han själv såg. Vad såg jag och vad kunde jag inte se? frågar han sig. De frågorna borde journalister oftare ställa sig, det är säkert, och gäller inte bara ekonomijournalister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar