Min blogglista

onsdag 9 december 2015

Ger hopp om vår

Det är nu, precis nu när året är som mörkast, som man ska njuta av en bok som Lorraine Harrisons   "Latin för trädgårdsälskare" som är upplysande, underhållande och vackert illustrerad och avslöjar  det botaniska latinets mysterier.
   Över 3 000 latinska namn i bokstavsordning finns här visar hur det gamla kultur- och vetenskapsspråket kan röja en växts hemort, och kanske därmed odlingsförhållanden, tillsammans med sådana egenskaper som dess utseende, form, färg, smak och doft. Varje namn är ordentligt förklarat och åtföljs av uttalsbeteckning, och sidorna är fyllda av härliga illustrationer. Här hittar jag favoritblomman liljekonvalj, som heter Convallaria majalis och som i tiden hette majlilja eller majblomma hos oss.
  Här berättas också spännande historier om de stora växtjägarna som till exempel Joseph Banks, Alexander von Humboldt och Carl von Linné. Här förklaras hur deras upptäckter påverkar våra trädgårdars utseende än i dag. Med hjälp av boken kan alla trädgårdsälskare, och deras trädgårdar, dra stor nytta av den väldiga mängd av information som finns i den latinska nomenklaturens märkliga värld.
  Det är gammal kunskap i ny tappning och boken passar både nybörjare i latin, språknördar och allmänt vetgiriga. Man behöver inte ens gilla trädgård för att tycka att det här är spännande.En vacker bok som man gärna blir fast i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar