Min blogglista

måndag 10 juli 2017

En fascinerande historia

 Lundaprofessorn Dick Harrison är flitig. I början av sommaren kom hans bok "Kalmars historia - den begravda staden" som skildrar tiden medeltid till sent 1600-tal.
   Nya arkeologiska utgrävningar i Kalmar har väckt sensation inom forskarvärlden. De visar att staden dels är mycket äldre än vad man tidigare trott och bilden av den gamla nordiska metropolen har förändrats i grunden.
    Få svenska städer har varit scen för så många historiska konferenser, överenskommelser, belägringar och strider som Kalmar. Under medeltiden var staden en av de främsta i Norden och den hade en stor politiska betydelse. Kalmar hade en förmögen stadsbefolkning och slottet var ointagligt.Harrison skildrar nu stadens reviderade historia. I boken gör han en fascinerande tidsresa från medeltid till renässans, med plats för alla dåtidens mäktiga män och kvinnor Birger Jarl, unionsdrottningen Margareta, Erik XIV med flera.
   Men vid mitten av 1600-talet gick staden under, och det medeltida Kalmar begravdes. De senaste årens utgrävningar i området har gett häpnadsväckande nya insikter i stadens förflutna.
    Boken är rikligt illustrerad med nytagna foton från stadsmiljön och utgrävningarna samt föremålsbilder. Boken ges ut i samarbete med Kalmar kommun.
    Boken är vetenskapligt förankrad i fakta, fast man vet fortfarande inte allt om staden. Mer grävande måste till innan hela bilden klarna. Men Harrison skriver medryckande och begripligt och får läsarna att känna sig klokare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar