Min blogglista

tisdag 4 juli 2017

Roth i toppform

   Den har stått i hyllan länge, Joseph Roths klassiska essä "Judar på vandring". Den publicerades första gången 1927 i förlagsserien Berättelser ur verkligheten.
   Och verkligheten är den östeuropeiska judendomen de kringvandrande handlarna, fromheten, festerna, misären, drömmarna, de öden som väntade de miljoner som begav sig mot Amerika, undan progromerna i öst och senare nationalsocialismen.
   Roth förenar detaljrika skildringar med svepande omdömen, han är kärleksfull och uppriktig, språket är poetiskt och ändå sakligt. Judar på vandring är ett dokument över en försvunnen verklighet, liksom en reflexion över Roths eget liv assimilerad, på vandring, exilen hans enda hem. Essän är kanske också en bild av den moderna existensen över huvud.
     Joseph Roth, född i Galizien 1894, död i Paris 1939, var en av samtidens mest betydande tyskspråkiga skriftställare.Han är personlig och ibland sentimental. Men han är också sträng, mot sig själv och mot alla som sviker ideal och drömmar. Essän visar författarens ambivalens, han kom från öst och var jude men sökte sig till det urbana livet i väst och assimilerades. Det är en vemodig berättelse om vad som går förlorat när moderniseringen breder ut sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar