Min blogglista

fredag 14 juli 2017

Passande sommarläsning


"Älska, glömma och förlåta" av Lori Nelson Spielman är en roman om kraften i att förlåta och bli förlåten. Viktiga i berättelsen är de så kallade förlåtelsestenarna. Stenar som skickas med ett kedjebrev och två enkla uppmaningar: att förlåta för att därefter be om förlåtelse. Men den innehåller också en kritisk distans till de författare som i självhjälpsböcker prånglar ut tanken att problem och konflikter kan lösas med en "quick fix".
     Hannah Farr, romanens huvudperson och New Orleans mest populära programledare, nappar inte. Hon dejtar stadens borgmästare, är väldigt förtegen om sitt privatliv och har gömt undan sina egna stenar i närmare två år – och hållit tyst om sitt förflutna i snart tjugo år. Men när Hannahs gamla ovän Fiona Knowles, som skapat stenarna, är med i hennes tv-show, öppnar hon plötsligt upp om åratal av svåra konflikter med sin mamma.
    Ivrigt påhejad av sina fans, ifrågasatt av sina vänner och anklagad av sin pojkvän för att förstöra hans politiska karriär går hon mot sin vilja ut i offentligheten för att söka försoning. När Hannah kan se klarare på vad som hänt i det förflutna inser hon att den sanning hon klamrat sig fast vid sen hon var ung inte stämmer alls. Hon måste hitta modet att lösa knutarna från uppväxten om hon inte ska riskera att förlora kontakten med sin mamma och möjligheten att leva ett liv där hon är sann mot sig själv.
   Det är underhållande och lite tankeväckande även om det inte är stor litteratur. Mycket passande som sommarläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar