Min blogglista

onsdag 26 juli 2017

Sårad som ett lejon

Idag hör bekännelselitteraturen till det vanligaste som ges ut i bokform. Ofta är tonen anklagande och tyvärr slår en del över i sentimentalitet. Men en skildring som inte tygs av detta är poeten Maria Wines,( född1912) "Man har skjutit ett lejon", som gavs ut första gången 1951.
    Den har sedan dess kommit i flera nyutgåvor. ''I denna nya upplaga har jag tillagt något från andra prosaböcker, tagit bort några mer drömbetonade minnen och tillfogat nya händelser som krävt att få vara med '', skrev hon i samband med 1974 års utgåva, som ligger till grund för denna pocketversion.   
   Maria Wines skildring av sin uppväxt i Danmark, först på ett barnhem, dit hon kom när hon var två år, och sedan hos fosterföräldrar, hör till de klassiska självbiografierna i modern svensk litteratur och lämnar författaren just när hon tar steget ut i vuxenvärlden.
  För att förklara titeln skriver hon: ''Skottet som sårat lejonet kan jämföras med de skador som kan träffa ett barn i dess utveckling. Skottet kan vara dödande men det kan också hända att det sårade djuret överlever och får ny styrka, förhöjd vilja att leva. Kanske var det en sådan styrka som kom mig att skriva ner mina barndomsminnen.''

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar