Min blogglista

torsdag 27 juli 2017

Till en fyr i norr

Norge producerar många bra kriminalförfattare, som Heine Bakkeid. Han har tidigare gett ut en handfull romaner och "I morgon kommer jag att sakna dig" är hans första kriminalroman.

   Han har skrivit en suggestiv thriller som kryper in under läsarens skinn och skildrar skickligt såväl farorna i havets djup som farorna som finns i djupet av det mänskliga psyket.
     Vintern närmar sig när den tidigare förhörsledaren Thorkild Aske släpps ut från fängelset. Tre år tidigare körde han drogpåverkad ihjäl en kvinna och nu är han en paria bland sina kollegor, en misslyckad polis som inte är bättre än dem han själv brukade förhöra.Aske lider både av skuldkänslor och av skadorna han ådrog sig i bilolyckan. Ändå låter han sig övertalas att bosätta sig på en fyrholm långt upp i norr för att hjälpa till i sökandet efter en ung man.
    Den lokala polisen har avskrivit försvinnandet som en drunkningsolycka, men modern kan inte komma till ro innan de har hittat kroppen. Det blir Askes uppgift att hitta hennes son, att hämta tillbaka honom från havets vågor. Samtidigt som han brottas med den motvilliga lokalpolisen börjar Aske inse att det är något som inte stämmer. Den vindpinade ön med dess övergivna fyr visar sig gömma mer än en hemlighet. När stormen kommer och frenetiskt piskar upp havet är det inte kvarlevorna av den unge mannen som vågorna för med sig utan kroppen av en kvinna utan ansikte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar