Min blogglista

onsdag 9 augusti 2017

Viktoria är inne

Det är nåt speciellt med drottning Viktoria av England, Samväldesdrottningen som regerade i evigheter. 2013 kom Sanna Tahvanainen ut med en roman om den legendariska drottningen och nu kommer Daisy Goodwin med romanen "Victoria"  där hon har använt sig av Victorias dagböcker som källa men hon bidrar med sin känsla för historia och dramatik och här får den unga drottningen att leva på varje sida.
    Den 19 juni 1837 var hon tonåring. Den 20 juni 1837 var hon drottning. Mindre än en månad efter sin artonårsdag vaknar Victoria och får veta att hon är drottning över den mäktigaste nationen i världen.
    Men kommer hon att vara en självständig regent eller en marionett kontrollerad av sin mor och den lömske sir John Conroy? Kan denna späda flicka stå på sig mot män som hennes morbror, hertigen av Cumberland, som anser att kvinnor är för hysteriska för att kunna styra ett land?
    Och alla vill att hon ska gifta sig, men Victoria har inte för avsikt att ingå ett arrangerat äktenskap med sin kusin Albert, en blyg bokmal som inte ens kunde dansa senaste gången hon träffade honom. Hon skulle mycket hellre regera ensam med lite hjälp från sin premiärminister, lord Melbourne. Han är visserligen gammal nog att vara hennes far, men han är den ende man som tror att hon kommer att bli en stor drottning, och han får henne att skratta. En make skulle bara vara i vägen - tror hon. Vi vet ju att hennes äktenskap med Albert blev både lyckligt och barnrikt. Viktorias ättlingar finns i alla europeiska kungahus.
   En riktigt underhållande roman för alla som gillar den historiska genren.2 kommentarer:

  1. Den här står faktiskt på min önskelista för jag tycker hon är fascinerande. Det var lite men blandade känslor som jag stod i England och dagen då Queen Elizabeth tog över som den regent som regerar längst på Englands tron då hon just slog Victoria. För ännu idag är hon verkligen älskad i det landet :)

    SvaraRadera
  2. Jo, Victoria är ett älskat fenomen. Och inte är det hennes fel att viktorianer kallas trista moralister.

    SvaraRadera