Min blogglista

måndag 23 oktober 2017

En kofta till hösten

  Celia B Dackenberg är som en mal, hon dras till ylle i alla former. Nu har hennes fjärde bok om ylle och personer som älskar stickat kommit ut, en blandning av kulturhistoria fakta och stickbeskrivningar. "Kulturkoftor - Livet, konsten och saker att sticka heter den. Och i nytagna, magiska fotografier återskapar Stellan Herner stämningar och miljöer kring huvudpersonerna och deras kläder.
    Koftan är ett favoritplagg, inte bara för kulturkoftor! Och för den som inte vet är "kulturkofta" ett öknamn på mjukispersoner som gillar att vara kulturella. Kanske klädda i värmande koftor.
   I sin nya bok följer Celia B Dackenberg en rad kulturpersoner i jakt på dolda samband, stickspår och spännande historier. Genom att sticka deras plagg närmar hon sig livsöden och kulturgärningar. Koftorna får liv och berättar om personliga tragedier, kärlek och tröst.
  Här finns konstnären Ivar Arosenius tröja, en rustning av ylle i den hårda tillvaro han kallar »den förbannade verkligheten«. Mitt under brinnande krig ger sig Coco Chanel ut för att hitta ett tyg som liknar vanlig stickning till sina könsöverskridande skapelser. Och här får man beskrivning på den klassiska blåvitrandiga sjömanströjan som hon snodde ur matrosernas uniform. Här finns också ingenjör Andrées medfarna tröja som räddade hans dagböcker för eftervärlden.
   Kärleken till stickning löper som en röd tråd genom denna hyllning till livet och skaparkraften.En perfekt julklapp till kulturkoftor och stickare. Det är ju bara två månader till jul, ju!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar