Min blogglista

måndag 9 oktober 2017

Längtar till Italien

"Italienska nätter" (The Night Falling) är en ny roman av bästsäljande Katherine Webb, som fångar in läsaren från första stund.
   Det är en roman om ett landskap man vill fly till när höstmörkret tätnar och regnet står som spön.
   Året är 1921. Unga, osäkra Clare Kingsley reser genom södra Italiens förbrända landskap på väg till den lilla staden Gioia del Colle i Apulien. Här ska hon tillbringa sommaren med sin make, som arbetar för den nyrike markägaren Leandro Cardetta.
   När Clare stiger av tåget drabbas hon genast av onda aningar. I den lilla staden råder en laddad stämning, och bortom Leandros luxuösa villa har spänningen nått bristningsgränsen. Stadens fattiga arbetare söker desperat efter arbete och mat, många av dem är veteraner från första världskriget. En av dem är Ettore. Då Clares och Ettores vägar korsas försvinner hennes hemlängtan i ett slag.
   Webb har valt att låta sin nya roman utspela sig i Apulien och hon granskar hur fascismen kommer till makten. Skildringen är rå, skitig och brutal. Verkliga namn och händelser finns med och blandas med de fiktiva personerna. Det här är en ovanlig historisk roman. I en tid när många historiska romaner fokuserar på det romantiska och det trivsamma, eller det hjältemodiga och storslagna, tar Webb upp fascismens födelse på den italienska landsbygden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar