Min blogglista

onsdag 11 oktober 2017

Merkel kan knipa ihop


 
Västvärldens mäktigaste kvinna måste vara kanslern Angela Merkel, än en gång omvald till posten. I Stefan Kornelius biografi "Angela Merkel" möter man en av vår tids mest tongivande politiker. Hon har blivit en samlande kraft för 2010-talets splittrade Europa i en alltmer komplex värld, med eurokris och flyktingströmmar.
   Kornelius är chef för den utrikespolitiska avdelningen på Süddeutsche Zeitung, och i sitt arbete har han haft nära kontakt med Merkel sedan 1989. Hans porträtt av henne är en fascinerande och insiktsfull skildring, som avslöjar vissa dolda drag. Som att Merkel avskyr långa applåder på kongresser, men hon har lärt sig ta emot dem. Att hon har humor av det mer satiriska slaget och är duktig på att imitera andra ledande politiker. Och av sin uppväxt i DDR har hon lärt sig en viktig sak; att det är bra att kunna hålla tyst i många situationer. En konst som alltför få politiker behärskar.
    Man får också intressanta inblickar i vardagslivet för en hårt arbetande förbundskansler.
    Merkel är den europeiska regeringschef som suttit längst på sin post. Och som EU:s mäktigaste politiker har hon förändrat synen på Tyskland. Med det numera klassiska uttalandet »Kunde vi rädda bankerna så kan vi rädda flyktingar« markerade hon för omvärlden att Tyskland står för en generös flyktingpolitik. Angela Merkel utsågs till Årets person 2015 av den amerikanska tidningen TIME.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar