Min blogglista

lördag 14 oktober 2017

I Karins vilda trädgård


"I min trädgård vill jag vara Karin" är både en berättelse om trädgården hos Sveriges mest kända konstnärspar och en praktisk handbok med utgångspunkt i den stil som Karin Larsson, född Bergöö, skapade.
   Karin var inte bara en stor textilkonstnär, hon ägnade också mycket tid åt att arbeta i sin trädgård på Lilla Hyttnäs, en plats präglad av hennes känsla för färg och form, leklusta, påhittighet och starka motstånd mot det formella och alltför ordnade.
    Inspirationen kom från många håll: från livet på den franska landsbygden, från den engelska arts & crafts-rörelsen och inte minst från torpträdgårdarna i trakten kring Sundborn. Det var en trädgård som var före sin tid. Karin odlade grönsaker till hushållet, skapade rabatter i djärva färger och blandade obekymrat gamla svenska kulturväxter med exotiska nyheter. Hon gick gärna på växtjakt i naturen och placerade de vilda i rabatterna. Trädgården var charmig, rörig och inte så välrensad. Den var ett uterum för arbete och familjeliv – en förlängning av det inomhus som blev världsberömt genom maken Carls akvareller. Här fanns plats för att äta och umgås med barn och vänner och här fanns utrymme för kreativt skapande med material från naturen. Till exempel fanns det alltid, året runt, färska blommor i vaserna inomhus.
   I boken går Elisabeth Svalin Gunnarsson på upptäcktsfärd bland idéströmningar och erfarenheter som formade Karins gröna värld. Hon beskriver utförligt trädgården på Lilla Hyttnäs – struktur, växter, färg och form – berättar hur den användes och visar hur man kan hämta inspiration från den. Sist men inte minst finns här växtfakta, odlingstips, skötselråd, förslag på rabattkompositioner och  enkla bygg- och dekorationsprojekt för den som vill vara Karin i sin egen trädgård.Lägg därtill att boken är mycket vacker och illustrerad på ett kreativt sätt och ni har hittat älskingsboken till odlaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar