Min blogglista

måndag 16 oktober 2017

Kulturkvinnan är här

  Vad är Kulturkvinnan? Kort svar: Kulturmannens utmanare, fruktade kollega och ständiga skugga.
   I Ebba Witt-Brattströms "Kulturkvinnan och andra texter" belyses denna kvinna ur alla upptänkliga perspektiv. Kulturkvinnor passerar revy, från Heliga Birgitta till Selma Lagerlöf, Edith Södergran och Sofi Oksanen. För att nu nämna någar. Här finns också en högaktuell text, Fru Förnuft versus Herr Raseri, en analys av Hillary Clinton och Donald Trump.
  Kulturkvinnan är en storhet i sin egen rätt, som med auktoritet gått lös på kulturpatriarkatet sedan den heliga Birgitta installerade Varannan Damernas i himlen 1372. Kulturkvinnan föredrar helbildning framför halvbildning, är en mästerlig skildrare av komplexa mänskliga relationer och ser dialogen mellan könen som kulturens poäng. Faktum är att historien vimlar av briljanta Kulturkvinnor som genom sin blotta närvaro, sin innovativa verksamhet samt inte minst, sin intellektuella laserblick ifrågasätter Kulturmannens anspråk på att män är intressantare än kvinnor. Orsaken till att hon är undervärderad eller bortglömd är att Kulturmannen inte tål kritik och konkurrens i strålkastarljuset.
   Texterna har oftast varit publicerade tidigare i tidningar och tidskrifter och man behöver inte hålla med om alla bokens åsikter. Men det är roligt att läsa någon som använder temperamentet på ett så listigt och övertygande sätt.
   "Förtvivla icke! I den här boken återupprättar jag könsdialogen och samlar texter som visar hur viktig Kulturkvinnans expertis, bildning och helhetssyn på mänskligheten har varit för kulturens utveckling. Have fun!" Så skriver författaren i förordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar