Min blogglista

tisdag 31 oktober 2017

Smiley går igen

George Smiley kom att bli sinnebilden för den tänkande spionchefen, som i klassiker som "Spionen som kom in från kylan" och "Mullvaden" jagade spioner och dubbelagenter i det kalla krigets osynliga fältslag.  John le Carré, pseudonym för David Cornwell, har just släppt sin nya bok "Spionernas arv". Och författaren är i god fast han för länge sedan passerat 80-strecket.
    I Spionernas arv tvingas Smileys vän Peter Guillam återvända till de avgörande fall som skakade Smileys nätverk av spioner under det kalla krigets kyligaste dagar. Vad offrade de för den goda sakens skull? Brittiska underrättelse6tjänsten granskar nu vad som hände när två brittiska agenter sköts till döds vid Berlinmuren. Det är en uppdatering av vad som hänt världen, och agenterna, sedan kalla kriget tog slut. Och det är förvånansvärt lite.
   "Spionernas arv" är en mästerligt slutackord till John le Carrés mäktiga författarskap; en rasande uppgörelse med det kalla krigets dubbelmoral, med skrämmande speglingar av vår samtid. Boken har översatts till svenska av författaren Klas Östergren som är en stor fan av le Carré.
   I samband med den här utgivningen  påbörjas också en utgivning av le Carrés böcker om Smiley i pocket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar