Min blogglista

onsdag 18 oktober 2017

Mord, mat och kraftord

  Jag gillar nykomlingen Sally Andrew från Sydafrika som skriver om vardagsliv bland boerättlingar.
I första boken om Tannie Maria blev mrs van Harten, som hon egentligen heter, hjärtespaltsansvarig i Klein Karoos lokaltidning the Gazette. Det ledde henne in på spåret till ett mordfall och mordutredningen ledde henne i sin tur till Ladysmiths egen kriminalkommisarie Henk Kannemeyer.
  I bok nummer två som just kommit, "Tannie Mariasstora utmaning" har Henk och Tannie Maria blivit ett par men minnena från Marias o
lyckliga äktenskap gör sig påminda och Maria tvingas uppsöka en psykolog för att komma vidare. Spåren efter misshandeln hon då utsattes för har lämnat oläkta sår i själen och hon törs inte släppa Henk in på livet.
   Inte nog med det. Under Klein Karoos stora kulturevenemang i Oudtshoorn mördas bushmänfolkets talesperson Slimkat Kabbo. Sydafrikas ursprungsbefolkning har nyligen vunnit en domstolsseger över ett gruvbolag som ville prospektera för diamantbrytning på bushmännens mark och Slimkat var den som gick i bräschen för motståndet.Psykologen råder Tannie Maria att gå med i en samtalsgrupp för personer som lider av posttraumatiskt stressyndrom hos en högst originell terapeut och när en av gruppdeltagarna mördas tyder mycket på att det finns ett samband mellan de båda morden.
   Böckerna kretsar i hög grad kring mat ur det gamla boerköket och det låter "lekkert". Dessutom lär man sig en del nyttiga svordomar på originalspråk. Jinne står ungefär för tusan medan jislaik är ordet att ta till när man vill säga "vad fan". Fok och fokken är besläktade med engelskans fuck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar