Min blogglista

måndag 30 oktober 2017

"Gamle kungen" och hans tid

Gustaf VI Adolf, nuvarande kungens farfar, får sitt porträtt tecknat av Roger Älmeberg i nyutkomna "Gustav VI Adolf - regenten som räddade monarkin".
   För han bidrog personligen till att rädda monarkin i Sverige när han 1918 - 1919, tillsammans med bland andra Hjalmar Branting, som kronprins pressade Gustaf V och högern att gå med på en demokratisk rösträttsreform. I demokratifrågor tvingades han kämpa emot två starka föräldrar, drottning Viktoria var ärkekonservativ ut i fingerspetsarna.
   Hans personlig popularitet gjorde senare att republikfrågan avfärdades från dagord
ningen. Men hans barndom och relationen till föräldrarna, särskilt till drottning Victoria, var svår. Första hustrun, kronprinsessan Margareta, påverkade honom att bli öppnare och socialt engagerad, men äktenskapet slutade i tragedi när hon dog 1920, en av flera i hans liv, som när äldste sonen omkom i en flygolycka 1947.
   Hans andra hustru även hon engelska, drottning Louise, blev ett stort stöd för honom samtidigt som relationen till hans barn försvårades genom omgiftet. Man får också veta att Tage Erlander inte gillade  kungen från början, men statsministern svängde helt och de fick senare ett gott samarbete.
     Även hans kulturella sida framhävs i boken där även hans dotterdotter, drottning Margrethe II av Danmark, berättar om sin relation till sin morfar och del av glädjeämnena, det gemensamma intresset för arkeologi och problemen inom familjen. En riktigt läsvärd biografi om ett nära förflutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar