Min blogglista

torsdag 5 oktober 2017

Mycket brittisk japan

Ja, då var det klart! Årets nobelpristagare heter Kazuo Ishiguro. Namnet är japanskt och författaren kom till England som liten med sina föräldrar. Men hans stil är klassiskt brittisk, återhållen, nedtonad och avklarnad prosa. Ett oklanderligt val till en författare som inte är så känd, han hörde inte heller till de förhandstippade. Och min favorit, Atwood, blev utan i år med....
   Den roman av Ishiguro jag läst är "Återstoden av dagen" som kom ut 1989. Den har blivit en modern klassiker och kom i ny svensk pocketutgåva i fjol. Romanen blev också en mycket sevärd film 1993 med Anthony Hopkins och Emma Thompson i de ledande rollerna. James Ivory var regissör.
  Historien handlar om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester. Författaren låter den ojämförligt korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956 och till det liv han levat på Darlington Hall i tjänst hos de anrika Darlingtons. Berättelsen är i jagform och Stevens går också igenom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en vemodig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism. Det händer inte särskilt mycket på ytan i romanen och unga läsare kan nog bli besvikna på det. Det som händer är rörelser under ytan och förskjutningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar