Min blogglista

torsdag 26 oktober 2017

Mästare byter spår

   Arnaldur Indriadson har länge haft platsen som Islands mest läste författare. Han har översatts till många språk och har läsare världen över. Nu överger han sin hjälte Erlendur Sveinsson, som figurerat i så många berättelser och i nyutkomna "Det tyska huset" beger sig bakåt i tiden till 40-talet.
    En handelsresande har nämligen hittats mördad i en liten lägenhet i Reykjavik, skjuten i huvudet med pistol. Polisen drar snabbt slutsatsen att det rör sig om en förövare bland de många amerikanska soldater som staden kryllar av den här sommaren 1941. Soldaterna är strategiskt placerade på Island för att säkra det nordamerikanska luftrummet.
    De ställer också till med en hel del besvär, särskilt de som skaffar sig en isländsk fästmö under vistelsen. Mordfallet hamnar på isländske kriminalinspektören Konrad Flovents bord och eftersom han är den ende kriminalinspektören i Reykjavik tvingas han begära hjälp utifrån. Han träffar en ung kanadensare av isländsk härkomst, Thorson, som är helt oerfaren när det gäller mordutredningar, men som talar både engelska och isländska. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter mördaren.
    En stark och fascinerande berättelse där det isländska landskapet ständigt är närvarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar