Min blogglista

måndag 30 november 2015

För hästvänner

   Det är inte bara deckare om antikhandlare Homan som Jan Mårtenson skriver. Han har också bred kulturhistorisk kunskap och den får han användning för  när han skriver "Ridkonsten i Sverige" med underrubriken Historien om hästarna, Strömsholm och mästarna.
   Utifrån slottet Strömsholm, basen för svensk ridsport och med anor från Gustav Vasa, skildrar han den svenska ridkonstens utveckling, där inte minst hovet och det svenska kavalleriet spelat en viktig roll.
   Jan Mårtenson berättar om hästen på slagfältet och kavalleriets framväxt, om kända ryttarprofiler och centrala händelser från tidig historia fram till idag. Ridkonsten i Sverige är en initierad skildring av en verksamhet som förr behärskades av en begränsad grupp men som idag har utvecklats till en folkrörelse. Man lär sig mycket om personer som varit viktiga för ridningens utveckling och boken är i stort format och vacker illustrerad med många bilder som inte publicerats tidigare.

söndag 29 november 2015

Den stora ensamheten

    Läste nyligen Jörn Lier Holsts nya "Vinterstängt" och blev nyfiken på fler böcker. Hittade så "Grottmannen" i
pocket och det är en smygande otäck historia. I centrum William Wisting, en erfaren utredare vid polisen - rättskaffens, sympatisk och samvetsgrann.
   I "Grottmannen" kommer döden honom obehagligt nära när det i grannhuset hittas en man som varit död i fyra månader. Liket sitter uttorkat i tv-fåtöljen framför en flimrande skärm, läpparna är tillbakadragna och blottar de svartgula tänderna.Det finns inga tecken på våld, man misstänker inget brott.
    Wistings dotter Line, som är kriminalreporter, blir illa berörd. Hur kan en person som lever mitt i samhället vara så ensam att ingen saknar honom under så lång tid? Hon beslutar sig för att skriva en artikel om mannen och börjar intervjua grannar och före detta skolkamrater.Nästan samtidigt hittas ännu ett lik, en man som också varit död i flera månader och som är svår att identifiera. I en av hans fickor ligger en broschyr på vilken kriminalteknikerna hittar fingeravtryck som tillhör en amerikansk seriemördare efterlyst av FBI. Är det den döde som är seriemördaren eller går den sistnämnde lös i Norge? Detta blir upptakten till en av landets största polisinsatser någonsin där det är avgörande att inget läcker ut till pressen, vilket inte gör någonting lättare, vare sig för Line eller hennes pappa.
   Författaren har själv varit polis och utredare och vet hur det går till på riktigt.

lördag 28 november 2015

Kul om teknik



Vad är det som gör att vissa uppfinnare och entreprenörer kan omvandla sina visionära idéer till verklighet och vad är det som leder fram till deras kreativa genombrott? Varför lyckas vissa, medan andra misslyckas?
  Det är vad författaren Walter Isaacson funderat länge över. Det var han som skrev biografin över Steven Jobs också. Nu har Isaacson nu skrivit berättelsen om människorna bakom den digitala revolutionen - "Innovatörerna".
    Datorn och internet är ju två av vår tids viktigaste uppfinningar, men ändå vet få vilka som skapade dem. Det var inget som skedde i hemlighet, av ett ensamt geni, tvärtom har de flesta digitala innovationer växt fram i kollektiv. Isaacson skriver om  hackare, genier och nördar som skapat det digitala samhälle vi lever i. Vi möter Ada Lovelace, lord Byrons dotter, som var en pionjär inom dataprogrammering redan på 1840-talet, och här finns också personer som Alan Turing, Bill Gates och Steve Jobs.
   I "Innovatörerna" berättas om hur de tänkte och vad som gjorde dem så nyskapande. Hur de sammanförde humaniora med teknologi, konst med vetenskap, och hur deras förmåga att samarbeta och jobba i team gjorde dem ännu mer framgångsrika. Isaacson skriver ledigt och kan förklara tekniska saker så att även en humanisthjärna begriper.
    Det här borde vara önskeboken för alla teknikkillar som aldrig läser böcker...

fredag 27 november 2015

Flykt från en diktatur

    "För att kunna leva" heter Yeonmi Parks bok om att lämna hemlandet Nordkorea. Hon drömde inte om frihet när hon flydde för hon visste inte ens vad frihet innebar. Det enda hon visste var att hon flydde för livet, att om hon och hennes familj stannade kvar skulle de dö - av svält, eller sjukdom, eller till och med genom avrättning. 
    Det här är berättelsen ur verkligheten om Parks kamp för att överleva i en av världens mest brutala och slutna diktaturer. Man får följa författaren från uppväxten i den nordkoreanska gränsstaden Hyesan till flykten till Sydkorea via Kinas undre värld av människosmugglare och trafficking; och hur hon sedan utvecklas till en ledande människorättsaktivist - innan hon ens fyllt 21.
   " För att kunna leva" är en stark och angelägen inifrånskildring av en tillvaro som hittills mestadels har varit dold för omvärlden. Man tycker ju, när man ser bilder av nordkoreanska ledare och parader, att de bara ser patetiska ut. Men bakom fasaden döljer sig en grym verklighet för många nordkoreaner.

torsdag 26 november 2015

20 år av läsande

Stig Strömholm hör till en krympande grupp som kan beskrivas som lärdomsgigant. Hans vetande är stort och brett och omfattar många områden. Han är jurist och har varit rektor för Uppsala universitet, han har gett ut ett stort antal böcker, både fakta och romaner,
och skrivit mängder av artuiklar.
   I boken "Reskamrater. Läsning 1994 - 2014" delar Strömholm med sig av läsupplevelser i form av artiklar med tyngdpunkt på ämnen som antikens Grekland, med många skarpt utmejslade personligheter och särpräglade idéer, europeisk medeltid och fransk kultur från 1600-talet till julimonarkin. Han skriver också om hur det franska sammanbrottet sommaren 1940 skildras i litteraturen och han skriver både lärt och underhållande om änglar och demoner och undrar vilken grupp som är farligast. Om den tidiga medeltidens kändis nummer ett. kung Arthur, finns en underhållande text. Han har också undersökt vad som hände med drottning Kristinas mödosamt hopsamlade bibliotek.
   En bok som ger den nyfikne många uppslag till fortsatt läsning, dessutom.

onsdag 25 november 2015

I Turids värld

    Elisabeth Östnäs är en fena på att mana fram gångna tider. I "Sagan om Turid - kungadottern" tar hon oss med till den grymma vikingaverkligheten. Förlaget säger att detta är en ungdomsroman men jag tycker den funkar utmärkt som allåldersbok.
   Turids värld är en hård vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda de krafter hon har för att överleva och även krafter som hon ännu inte lyckats bemästra. Hon är avvikande och viljestark, står upp mot styvmodern Ingeborg, som vill att Turid ska spela sin roll som man kan vänta sig.
"Jag vill inte gifta mig. Jag vill lära mig att skriva. Jag vill se andra platser. Mer än den här lilla byn. Far är gammal nu och jag vet att jag ska bli drottning efter honom. Min fostermor vill att jag ska bli en völva, en spåkvinna, som hon. Men jag vill inte! Jag vill leka ett tag till, med Sten, med Njord. Jag vill att allt ska vara som förut."
   Det är Turids tjurigt viljestarka deklaration. Men vad har en flicksnärta att säga till om?
   Östnäs har skapat en huvudperson man vill lära känna och förstå sig på. Hennes skildring av tiden är realistisk och inte skönmålande.

tisdag 24 november 2015

Mästerlig berättare

   Det är London 1922 när Sarah Waters nya roman "Hyresgästerna" börjar. Kriget är slut men det har vänt upp och ner på allt och svept med sig pojkar och män. De kvinnor som nu måste leva vidare gör det i en helt ny värld en som också bjuder nya friheter
    I ett stort hus i den burgna Londonförorten Camberwell bor Frances Wray med sin mor. Deras liv har förändrats drastiskt. Familjens män har stupat och för att klara hyran blir mor och dotter nu tvungna att ta in hyresgäster.
   Ett ungt par ur den lägre tjänstemannaklassen, Lilian och Leonard Barber, flyttar in. In kommer den nya världen och dess sociala spänningar. Och när Frances, som är en modern kvinna med moderna idéer om kärlek, kommer allt närmare Lilian, påbörjas ett spel som ska explodera med oförutsedda konsekvenser som följd.
    Waters har skrivit ännu en mästerlig roman om passion, svartsjuka och brott. Hyresgästerna är en bladvändare av en författare i sitt absoluta esse. Den som sparar den här boken till julläsning får garanterat en god helg. Efter att ha läst "Främlingen i huset" trode jag inte Waters kunde bli bättre, men det kunde hon.

måndag 23 november 2015

Sten är riktigt bra

"I sanningens namn" är åttonde boken i Viveca Stens serie om skärgårdsön Sandhamn som är juristen Nora Lindes barndomsö..
    Varje sommar samlas hundratals barn till seglarlägret på Lökholmen, den lilla ön mittemot Sandhamn. Men ledarna klarar inte av att hålla alla barn under uppsikt och snart utses en hackkyckling. Mobbningen ökar för varje dag och blir allt grövre. Samtidigt smyger någon i
skuggorna och bevakar varje steg som barnen tar.
   Nora Linde ska för sin den påbörja sin svåraste rättegång sedan hon kom till Ekobrottsmyndigheten. Hon har åtalat en VD i byggbranschen som förskingrat miljoner och ser fram emot en fällande dom. Men den åtalade mannen är fast besluten att inte hamna i fängelse, kosta vad det kosta vill och rättegången får förödande konsekvenser.
    Noras kompis Thomas Andreasson är tillbaka på Nackapolisen efter en kort sejour hos ett bevakningsföretag. Han är lättad över att arbeta som polis igen men relationen med sambon Pernilla är ansträngd. När ett barn försvinner från seglarlägret måste Thomas lägga sina privata bekymmer åt sidan. Ett förtvivlat sökande inleds samtidigt som tiden håller på att rinna ut.
Viveca Sten skriver riktigt bra. Hennes berättelser är trovärdiga och sannolika och den här berättelsen är riktigt bra och spänningen håller fram till det överraskande slutet. Jag tycker hennes Nora känns som en gammal bekant, nästan som en lillasyster.

söndag 22 november 2015

Supermaktens framväxt

Världens supermakt - politiskt, militärt, ekonomiskt och kulturellt. De beslut som fattas i USA får omedelbart konsekvenseri övriga världen antingen vi gillar det eller inte.
   Journalisten och utrikeskorrespondenten Lennart Pehrson har under lång tid rapporterat från denna supermakt. Nu har han skrivit en bok som länge saknats på svenska, ett modernt och översiktligt standardverk om USA:s politiska historia. I "USA:s historia"  förs man tillbaka till tiden för den amerikanska republikens födelse och de så kallade grundarfäderna. (Jo, de var män hela bunten) Vad som följde var inte okomplicerat demokratiska reformer, fördrivningen av ursprungsbefolkningen, kampen mot slaveriet, inbördeskriget, den moderna kapitalismen och kampen mot terrorismen.. Boken ger en viktig och klargörande bakgrund till utvecklingen i dagens USA.
     Pehrson har lyckats att göra ett utmärkt urval med tonvikt på avgörande händelser i landets historia. Han lyckas att utifrån det omfattande historiska materialet på ett utmärkt och kortfattat sätt förklara politiska motsättningar och förändringar samt koppla skeenden till betydelsefulla personer. Boken som är lättläst för att den är väl genomarbetad och strukturerad



lördag 21 november 2015

Unga ögon & gammalt krig

"Anledningen till att jag skriver den här boken är att jag vill veta mera om inbördeskriget i Finland. Jag vill att vi sätter oss bättre in i vad som hände. Jag vill att vi diskuterar vad det har att göra med oss i dag. Jag skriver för dig, som precis som jag mest bara lyssnat och inte själv varit aktiv och ställt egna frågor."
  Så förklarar Anna Lindholm varför hon skrivit "Projekt Ines", där hon genom brev och intervjuer, arkiv och egna reflektioner närmar sig fem kvinnor i inbördeskrigets Finland: sin egen morfars mor Ines Nyberg som satt i Snappertuna med små barn och skrev brev till sin Verner, den hårt prövade Josefina Hägg från samma by, den övertygade socialisten Anna Forsström i Helsingfors, societetsflickan Anita Topelius och den irriterande Dagmar Ruin, som gjorde succé i fält och blev headhuntad av Mannerheim efteråt.
   I Projekt Ines berättar Anna Lindholm vår historia på ett nytt sätt, genom ett modernt sinne, hon slår hål på historieskrivningen och öppnar för nya frågor. Fast om man läst mycket om epoken så tycker man nog att texten är naiv.
  Visst kan man sätta på sig de feministiska glasögonen om man vill. Men de förändra inte särdeleds mycket av det som var en hård och bitter verklighet vintern 1918. Man kan tolka om historien, vrida den något varv och hoppas på att förstå den. Men tiden skiljer oss åt och vi kan aldrig helt förstå en annan tid och dess människor.

fredag 20 november 2015

En ny Gotlandsserie

 Marianne Cedervall är född 1949 på Gotland. Hon växte upp i Stockholm, men bor idag halvårsvis i Västerås och i sitt kapell på Gotland. 2009 debuterade hon med romanen Svinhugg, den första i serien om väninnorna Mirjam och Hervor. Debuten följdes upp med fyra titlar och de blev alla populära eftersom de har en helt egen berättarton.
  Nu startar hon en ny serie, också den förlagd till Gotland.  "Av skuggor märkt" är den första delen i hennes deckarserie om Anki Karlsson.
   Efter att hennes sjuke man gått bort ser Anki Karlsson fram emot att börja ett nytt liv. Äntligen ska hon ta upp sitt ungdomsintresse, ridningen. Hon lämnar Stockholm, köper två islandshästar och flyttar till den lilla gotländska socknen Mullvalds. Där ska hon rida ut i den vackra naturen och njuta av ett behagligt pensionärsliv. Men hon hinner knappt packa upp förrän bilden av idyllen spricker.
    Någon vandaliserar kyrkan och altarduken lämnas blodig. Kort därpå ligger en främmande häst förgiftad i Ankis stall. När dessutom ett likfynd hittas i hennes trädgård kastas misstankarna mot henne. Tillsammans med den pensionerade - och till en början inte så välvillige kommissarien Tryggve - gör Anki allt för att ta reda på vem det är som stör friden i Mullvalds. Någonting som inte uppskattas, nykomlingar ska veta sin plats.
   Den här inledningsdelen är lite trevande och har inte samma muntra munhuggande som Cedervalls tidigare böcker. Men det kommer väl kanske. Miljö- och hästskildringarna är fina.

torsdag 19 november 2015

Nåden har ingen lag

Det är titeln på en bamsetjock volym - 721 sidor - där man samlat fyra av Torgny Lindgrens romaner med motiv från Västerbotten.  Den rymmer romanerna Hummelhonung, Pölsan, Dorés Bibel samt Norrlands akvavit. Det hade inte heller varit fel att lägga till fjolårsromanen "Klingsor", även den hemmahörande i det västerbottniska.
   "Romanerna är komponerade utifrån olika temata med variationer och däri liknar de mycket musiken. Jag tycker ju om mahler, och skälet är nog att i hans kompositioner finns det olika referenser till andra verk av honom. Titeln vill belysa nådens oberäknerlighet. Helst fördjupa våra föreställningar om vad nåden är" skriver han i baksidestexten.
    Förlaget vill med det firar hans femtio år som författare med återutgivningar , dels av hans samlade noveller i Berättelserna, liksom Nåden har ingen lag,
   Det var 1965 han debuterade som författare med diktsamlingen Plåtsax, hjärtats instrument. Det blev starten på ett vindlande författarskap. Sedan dess har han skrivit drygt tjugo böcker, huvudsakligen romaner och noveller, invalts i Svenska Akademien och tilldelats ett antal priser, däribland Augustpriset, Selma Lagerlöfs Litteraturpris och Övralidspriset.

onsdag 18 november 2015

Liksom i korthet

Med samlingen "Sånt är livet" är Rosa Liksom tillbaka i kortprosan, en form som hon behärskar till fullo. Alkoholism, arbetslöshet, depression, utanförskap, destruktiva relationer, passion, nyfamiljer, riksdagsengagemang, jaktupplevelser vid ryska gränsen, reflektioner kring Breivik, är bara några av ingredienserna som ingår i Liksoms dekokt.
    Läs också berättelsen om kvinnan som i reality-tevens tidsålder planerar sitt och alla tiders bröllop i tre års tid - men glömmer att det behövs en brudgum.Här finns en arbetslös vedhuggande man som plötsligt blir röstmagnet i Nälkimaa (Hungerland) och hamnar i riksdagen. En annan novell handlar om kommuninnevånare som inte vill bli avskaffade, ett nog så aktuellt tema.
   Liksoms berättelser sträcker sig från dagens Helsingfors till nordligaste Finland och Rosa Liksoms nya bok ett lysande tidsdokument, med insikter som inte har något bäst före- datum. Humorn och den skarpa blicken åldras inte.





tisdag 17 november 2015

Valdemar i helfigur

Nu är den äntligen ute, den första biografin över författaren och prästen Valdemar Nyman (1904-98). Det är Katarina Gäddnäs som skrivit biografin " Valdemar Nyman - allt liv är ett" och hon har gjort det på uppdrag av Svenska folkskolans vänner i Helsingfors.
  Här berättas om Valdemars liv, om hans studier och om banan som präst, framför allt i Finström på Åland. Men här skymtar också Valdemars fru, den självständiga Ulla Evers Hybinette, om ett äktenskap som var jämlikt men lyckligt.
  Gäddnäs berättar också om den tidvis hätska kritiken mot Valdemar som präst, för frisinnad och katolsk tyckte kollegorna. Men här skymtar också en präst som är ekolog långt innan det blev en trend och en präst som ville nå ut med Bibelns berättelser.
   Här belyses också Valdemars författarskap, som omfattar romaner, poesi, skådespel och den väldiga krönikan över Finström.Han var också den som upptäckte och utgav Joel Petterssons säregna texter och skrev en biografi om "Lemlands van Gogh".
    Det hade naturligtvis kunnat bli en tjockare bok, men då hade den inte passat in i serien Livsöden. Grunden är nu lagd, dags för andra att gå vidare med Valdemarforskning.

måndag 16 november 2015

Dagbok för pippifrälsta

De flesta människor gillar fåglar, iakttar dem, matar dem och har favoriter bland de flygande. Olika fåglar symboliserar därför fint årstidernas  växlingar.
  Bonnier Faktas Fågeldagboken 2016 är ett säkert kort för den som gillar natur eller bara tycker det är lite fint med fåglar. Vecka för vecka presenteras fågelarter med god text av Mats Ottosson och hänförande illustrationer gjorda av Dan och Bill Zetterström. I den här dagboken utgör fåglarnas förunderliga liv ramverket, en fågel per månad presenteras och dessutom flyger tecknade fåglar över sidorna för dagboksanteckningar. Det är en illustrerad dagbok som fungerar som en vanlig kalender där det finns plats för att skriva in egna anteckningar och observationer om väder, natur, fåglar och vad man vill.
  Texterna är komprimerade men lärorika. Jag läser att ugglans främsta tillgång är hörseln, det runda uggleansiktet fungerar som en parabolantenn som mycket exakt noterar minsta rörelse även i beckmörker. Och om den vitkindade gåsen, som var en arktisk art fram till 1971 men då övervintrade ett par på Gotland och sedan spred sig ryktet. Numer häckar 5.000 av de vitkindade i Sverige. Så snabbt blev Sibirien ute.

söndag 15 november 2015

Fransk tjejdeckare

 Fortsätter att tipsa franskt. I kväll är det en tjejdeckare av Dominique Sylvain. Norstedts har gett ut två av hennes böcker i översättning men nu tycks det vara slut, inget nytt sedan 2011 och det är synd. "Dubbla begär" är den första i en serie deckare med privatspanarna Lola Jost och Ingrid Diesel.
Det börjar med att en vältränad tjejen  slänger sig ner i soffan hemma hos Lola.
   Lola Jost har nyligen lämnat sin tjänst som kriminalkommissarie vid polisstationen på Rue Louis-Blanc i Paris 10:e arrondissement när hon sent en kväll får besök av Ingrid Diesel, en amerikanska som brukar äta sina middagar på samma kvartersrestaurang som Lola.
    Ingrid vill att de gemensamt ska försöka rentvå restaurangens ägare, Maxime Duchamp, som häktats, misstänkt för mordet på en av sina anställda, servitrisen Vanessa. Mycket motvilligt låter Lola sig övertalas till att börja privatspana för Maximes räkning och redan samma natt ger sig den osannolika duon ut på jakt efter den verkliga mördaren. Det blir en mördarjakt som går genom Paris undre värld, via gatuprostitutionens Bois de Boulogne, strippklubbarnas Pigalle och förortsungdomarnas Saint-Denis. 
   Det är högt tempo, intelligent dialog - Lola älskar att citera - och massor av parisisk stämning. Den andra boken som finns i översättning är "Medusas gåta".


lördag 14 november 2015

Det ondas blommor

Mitt kära Frankrike, vad skriver man en dag som idag när det ondas blommor - les fleur du mal - slår ut överallt? Människor mördas när de gått ut för att roa sig en stund. De gör någonting som islamistdårarna inte kan tåla, de njuter av livet och straffas med en död ur bakhåll. Det går inte att förstå och ska inte förstås heller.
   Ur hyllan tar jag fram en unik roman, skriven 1942 mitt under brinnande krig av den ryskjudiska författaren Irène Nemirovsky, bosatt i Frankrike. 1942 arresterades hon och skickades till dödslägren. Först 60 år senare publicerades hennes "Suite francaise", på senska Storm över Frankrike som skildrar den franska befolkningens flykt undan den tyska invasionen i juni 1940. Flykten kastade alla samhällsklasser in i ett våldsamt kaos som blandade människor från de mest förnäma till de fattigaste.  Némirovsky skildrar träffande de otaliga ödena - tragedierna och förtvivlan, lumpenheten och ömkligheten, solidariteten och hoppet, hos en befolkning på flykt. Här finns hålldamer övergivna av sina älskare, borgarfamiljer som äcklas av populasen, sårade som övergivits fyller landsvägarna  alltmedan bomberna faller och träffar hög som låg. Sakta men säkert vinner fienden grepp över ett förlamat och skräckslaget land.
  Den lilla byn Bussy tvingas, som många andra, ta emot de tyska trupperna, och vi möter ett antal människor som alla hanterar ockupationen på olika sätt.  Storm över Frankrike är en obeveklig roman skriven med det självupplevdas omedelbarhet. Den avslöjar människans svaghet i krigets utsatthet, men innehåller också glimtar av hopp och värme. Némirovsky skrev om kriget medan det pågick - inte som efterhandskonstruktion. Romanen ger ändå en smula hopp, Frankrike har upplevt värre tider och rest sig.

fredag 13 november 2015

Farliga Stockholm

   På 1980-talet slog Kajsa Grytt igenom med punkgruppen Tant Strul. Men förutom musik jobbar hon också som copywriter, skriver pjäser, barnböcker och krönikor. Självbiografin "Boken om mig själv" kom 2011. Hennes första roman, "Nio dagar, nio nätter" kom i fjol och finns nu som pocket.
     Den utspelar sig i Stockholm och New York och kretsar kring två syskonpar. Alex har sitt hem bland Stockholms kriminella. Hans syster Lina är nynykter narkoman och slåss varje dag mot heroinets demoner.
    En kväll på krogen möter Alex Ulrika. Hon lever ett ensamt karriärliv i reklamvärlden och förutom hennes son är brodern Richard, bohem och rockmusiker, den som står henne närmast. Under nio dygn dras Ulrika och Alex in i ett sexuellt kraftfält, ett sug mot något härligt ansvarslöst, ofrånkomligt och slutgiltigt. De två syskonparen rör sig symbiotiskt i en destruktiv dans som måste brytas. Men har någon av dem kraft att handla?
   Nio dagar, nio nätter är en berättelse om ensamhet och klass, och ett modernt ödesdrama. Vill man läsa om Stockholms farliga miljöer, ja då är Grytt ett säkert namn för Stockholm noir-trenden.


torsdag 12 november 2015

Eleganta brott - finns de?

Den femte delen i Denise Rundbergs Elegant crime-serien har kommit. I "När klockan slår fem" är den ovanligadeckarhjältinnan Marianne Jidhoff – medelålders änka och åklagarsekreterare – tillbaka.
    Det är sensommar och Stockholm skakas av en rad överfallsvåldtäkter i de finaste kvarteren på Östermalm. När ett av våldtäktsoffren mördas, och hon visar sig vara dottern till en välrenommerad kommissarie, får åklagarsekreterare Jidhoff och hennes kollegor det känsliga fallet på sitt bord, förstås. De sätts in när fallen är socialt känsliga.
   De börjar misstänka att det finns kopplingar till en serie våldtäkter som skedde tjugo år tidigare i Lunds studentkretsar. Tillvägagångssättet då liksom nu är utstuderat, efter att noggrant ha valt ut sina offer tar sig gärningsmannen in i deras hem när de sover.
   De tre spanarna, förutom Jidhoff, är kriminalkommissarie Torsten Ehn och den elegante kriminalassistent Augustin Madrid. Alla tre har de trasslat till sitt kärleksliv och det som händer ses genom detta filter, också.
   Denise Rudberg tar läsren med in i överklassens salonger och bjuder på både krypande spänning och underhållning. Fast jag stör mig på klassificeringen "elegant crime". Det finns ina eleganta brott, i synnerhet inte om det handlar om våldtäkt och mord. Men för all del, boken bjuder på några timmars verklighetsflykt, elegant eller inte.



onsdag 11 november 2015

Mästerliga noveller

   Klas Östergren är som författare mest förknippad med sina romaner. Både de brett upplagda Gentlemen, Gangsters och nu senast Twist, och de som är mer reducerade, som berättelserna i Österlentrilogin och Plåster.
   Men han har hela tiden också skrivit prosa i det korta formatet, stycken som på många sätt är centrala i hans författarskap. Nu har Natur och Kultur samlat Klas Östergrens kortprosa i en inbunden volym på bortåt 700 sidor - "Samlade noveller". Nog för att göra vilken Östergren-fan som helst svimfärdig., Förutom tidigare samlingar innehåller den sådant som bara tryckts som enskilda texter i små utgåvor och sådant som inte varit tryckt alls. "Samlade noveller" är en resa genom ett  betydande författarskap.
    Här finns den inledande Med stövlarna på, den briljanta tids-och självbetraktelsen Vardagskväll vid sekelskiftet och den tragikomiska passionshistorien Ravioli för att nämna några exempel.jag tycker mycket om Röd jul, ett minidrama där allt bara antyds. Han visat att han lika mycket är ögonblickets mästare som en romanernas katedralbyggare.
   Och vem instämmer inte i väderobservationen som inleder Vinternattens frusna leende. Östergren konstaterar att:" I sydöstra Skåne råder inte sällan samma väderlek på julafton som på midsommarafton, Regn och elva plus."
   Det kunde gälla Åland också.

tisdag 10 november 2015

I varje ögonblick

 Tom Malmquist , född 1978, är poet. Han debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen Sudden death,. "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" är hans första prosaverk och den hör defintivt till gruppen böcker man inte glömmer.
   Det är en självbiografisk roman om hur döden och livet drar i oss människor och valen försvinner.
   Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar, man tror det är influensa men det är leukemi, och måste föras till sjukhus. Barnet tas ut med kejsarsnitt och som i en mardröm springer Tom i kulvertarna under Karolinska sjukhuset, mellan intensivvårdsavdelningen och neonatalen; mellan liv och död.
   När han så återvänder hem är det utan Karin, ensam med ett spädbarn och en chockartad sorg. Några månader senare dör också hans egen pappa, som han hela sitt liv haft ett komplicerat förhållande till.
    Det är en rå och vacker bok om ett år som förändrade allt.En som river upp svåra gamla minnen och frammanar sjukhusmiljöerna knivskarpt. En berättelse om förlust, föräldraskap och det liv vi lever, ögonblick för ögonblick. Det är en bok som är svår att lägga ifrån sig, den pockar på läsning, man måste få följa Tom vidare, även in i det helvete som vävs av sorg och saknad.
   Att inte den här boken nominerats till Augustpriset i år är obegripligt och gör att jag tappar förtroende för den jury som utser kandidater. En megamiss har man gjort.


måndag 9 november 2015

Runmästarens bok

Skåningen Lars Magnar Enoksen har skrivit mer än 20 böcker om vikingatid och runor. I sin nya bok " Runor - Mästarens handbok" tar han ett helhetsgrepp på skandinaviska runläror. Här kan man, om man bara har tålamod, lära sig läsa och skriva runor.
   Han berättar om runtecknens utveckling, från ur-runor till medeltid. Han berättar om de enskilda tecknens bakgrund och om möjligt uttal och han har till och med försökt översätta det latinska alfabetet till runor.
   Intressant är avsnittet om magiska runor, trollrunor, och Enokson varnar för de moderna böcker om spådpomsrunor som kommit ut sedan 80-talet. Runor är starka tecken och använda på fel sätt och i fel sammanhang kan de ställa till med stor skada.
    Det är lättförståeligt, underhållande och spännande att se hur olika historiska tidsepokers speglar sig i runtecken.

söndag 8 november 2015

Framgångens skugga

 Sara Jungerstens tredje roman " # döden" handlar om en ung kvinnas livskris, om framgång och död och om att inte bottna i den roll man spelar.
  Vivi i Vasa är framgångsrik tv-profil och livsstilsbloggare. Hennes man Frank är vårdledig med de två små barnen medan Vivi sköter sin karriär och håller sig i trim genom stenhård träning. Vivi och Frank, karriärmamman och hemmapappan, ett team och ett "brand" som medierna älskar att föra fram som exempel på moderna ideal.
    Men det ligger en skugga över glansbilden. Vivi ser hur barnen hellre tyr sig till Frank än henne. Och värre: Döden finns. I varje rörelse lurar den, varje hej då kan vara det sista, ett öppet fönster och Vivi ser krossade små på trottoaren. Det är ju inte döden som är ett tillfälligt tillstånd - det är livet.
   Ända sedan barndomen har Vivi haft krav på sig att vinna eller försvinna. Det gick ju inte att vinna som kvinna, jämt var det någon annan som skulle diktera vad man skulle göra, vad man borde göra, alltid för att se till någon annans behov.
    Var det inte den äkta makens behov så var det kvinnokollektivets krav på solidaritet. Vivi kunde inte förstå varför ett kollektiv skulle gå framför hennes egen upplevelse. Hon levde ju nu. Hon var ju hon. Vad brydde sig kollektivet om hur det kändes inuti henne? Det var hon som skulle orka, hon som skulle kunna andas.
    #döden är en roman om en mammaroll i förändring. Det är en berättelse om att hitta sin egen röst i ett konstant brus av åsikter och likes och om hur nära bråddjupet man kan gå utan att falla.Slutet andas ändå en doft av feel g
ood, det går att klara kriser också.

lördag 7 november 2015

Farsdagsläsning

  När det gäller känslor inför föräldraskap är det fortfarande mest kvinnor som tillfrågas om ämnet. Men det finns också en annan erfarenhet men den uppmärksammas sällan, och den är männens. Det har Jeanette Östman bestämt sig för att ändra på. I antologin "Mäns längtan efter barn" är det männen som intervjuats.
   I boken hörs: Anders Slotte, Viktor Kock, Mathias Rosenlund, Thomas Elfgren, Lars Huldén, Juha Jämsä, Michel Ekman, Adam Guarnieri, Tero Roininen, Krister Karttunen, Robert Riska, Petri Aro och ett par män som är anonyma av olika skäl.
    Så, hur talar män om sitt förhållande till barn? Säger män samma saker som kvinnor, eller något helt annat? Spelar könet alls någon roll för hur ens längtan efter eller väg till egna barn ser ut?
    Den här antologin berättar om de barn män hoppas få eller redan har. De barn som man aldrig fick eller som man fick men förlorade. Om att välja eller välja bort barn. Om att inte få träffa de barn som man har. Om att förhålla sig till sina vuxna barn.
   "Ingen har tidigare frågat hur jag känner inför barn", sa flera av männen när de blev tillfrågade om de ville medverka.Det är värt att tänka på, att det finns ett föräldraperspektiv och att inte det enbart tillhör mamman.
   En bok som passar som farsdagsläsning eller för läsning när som helst.

fredag 6 november 2015

Fylligt om påvarna

 De har varit allt från lysande teologer och fromma män till korrupta politiker, medelmåttor och genier. Det är påvarna vi talar om. Italienkunnige och nyligen avlidne Göran Hägg vet det mesta om Vatikenens historia. I "Påvarna - tvåtusen år av makt och helighet" beskriver han påvarna. De som i våra protestantiskt fördomsfulla alltid är och varit maktgalna despoter
   Förstås är det inte så. Hägg funderar kring vad vi kan lära oss om den andliga superkraften Vatikanen, vår världsdels äldsta institution. Vad kan man förvänta sig av framtidens påvar och har Vatikanens inre krets insett att vår moderna och medieintensiva värld behöver mer kraft än åldriga påvar kan uppbåda? Det är frågor som Hägg ställer.
   Den här boken berättar historien om påvedömet, från kyrkans grundare Petrus fram till i dag. Hur har Vatikanen kunnat överleva alla samhällsomvandlingar, och inte minst alla kriser och skandaler inom kyrkan? Hur kommer det sig att kyrkans betydelse rentav ökat?
   Hägg försöker att förstå det livskraftiga och välorganiserade påvedömet - såväl dess andliga innehåll som dess världsliga organisation. Och visst kan Vatikanen förvåna ännu, i februari 2013 förvånade Benedictus XVI  med beskedet att han beslutat abdikera vid månadens slut.  Sista gången en påve avsade sig titeln var år 1415.
   Massor av matnyttiga fakta och bra grundkurs för den som vill allmänbilda sig i kyrklig historia.

torsdag 5 november 2015

En längre medeltid

Medeltidshistorikern Fredrik Charpentier Ljungqvist, knuten till Stockholms universitet bjuder på en lättläst exposé över den politiska, ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen i Norden under tusen år med utgångspunkt i de senaste rönen från arkeologisk och historisk forskning.
 Med " Den långa medeltiden" lanserar han det europeiska begreppet för medeltid i svensk historia. Enligt den börjar medeltiden efter Västroms fall 476 och pågår fram till reformationen på 1500-talet.
Den nordiska medeltiden blir 500 år längre och omfattar också yngre järnålder.
    Det här översiktsverket behandlas också hela Norden, och inte bara ett enskilt nordiskt land, och skillnaden mellan öst- och väst i Norden blir tydlig.
   Ett av kapitlen skildrar den politiska utvecklingen, men annars står de sociala förhållandena i centrum. Hur bodde man och vad åt man? Vilka möjligheter fanns det att resa och hur utvecklades skeppsbyggnadskonsten? När skedde klimatförändringar och hur påverkade de människor? Vilka redskap användes i jordbruket, för hantverk och för att bygga hus och skepp? I vilken grad levde människor av självförsörjning och hur utvecklad var handeln? Hur såg lag och rätt ut?
    Vi får bekanta oss med livet för såväl kungar som trälar och följa med genom sociala omvälvningar som kristnandet, digerdöden och ståndssamhällets framväxt. Geografiskt rör vi oss från den karga nordnorska kusten i norr till den bördiga danska myllan i söder, med avstickare till Island och Grönland och med vikingafärder i öster- och västerled.
    Ett intressant grepp och så slipper man den i mitt tycke konstlade uppdelningen av svensk järnålder i vendel- och vikingatid.


onsdag 4 november 2015

I en klass för sig

Något har gått snett med den svenska demokratin. Genom ett offentligt mångmiljardstöd - som de själva beslutar om - har partierna gjort sig ekonomiskt oberoende av sina medlemmar. Det har skapat en samförståndskultur, där de olika lägren nu har mer gemensamt med varandra än med de väljargrupper som de påstår sig företräda. Men går det verkligen att lita på sådana makthavare?
  " Den härskande klassen" av Bengt Ericon är en initierad och underhållande skildring av en politisk aristokrati med tillhörande privilegier. Rekryteringsbasen utgörs av de knappa tre procent av befolkningen som ännu tillhör ett parti och toppaktörerna har ofta en likartad profil.
   De har den "rätta" bakgrunden, i stor utsträckning byggd på personliga släktband. Som 20-åringen Gustaf Reinfeldt som lyfts fram av moderaterna i Solna. Gissa vems son han är... 
   De betraktar sig själva som yrkesproffs snarare än som valda till några förtroendeuppdrag. Och de har inte det minsta problem med att byta sida om den dagen kommer. Det har lett till rena svängdörren mellan partierna och pr-branschen. 
    Han skildrar dräpande och underfundigt den politiska aristokratin och dess släktband, och svängdörrskarriärismen där avdankade politiker tar med sin informella makt och sina kontaktnät in i den dunkla PR-branschen. Förstås slinker en och annan uddig anekdot med. Som att förre moderate försvarsministern, vapenvägraren Sven Tolgfors, kallades Tomhylsan.
    Önskar verkligen att någon kunde skriva lika initierat om åländsk politik och de maktstrukturer som bär upp den med släkt- och vänskapsband.

 

tisdag 3 november 2015

Hon som tittade in

   Paula Hawkins debutroman "Kvinnan på tåget" har det mesta man kan begära av en spänningsroman. Trovärdiga personer och en stark intrig som man bara måste följa.
   Det handlar om Rachel, som inte har jobb och ingenstans hon behöver vara. Ändå tar hon tåget samma tid, varje dag in mot London. Varje dag ser hon ett ungt par i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv lika perfekt som hennes eget en gång var.
 Men en dag ser hon, bara ett ögonblick, något från tågfönstret som skakar om henne. Nu ska hon agera, bli en del av det liv hon bara betraktat, hon ska visa alla att hon är så mycket mer än bara kvinnan på tåget.
    Det är en tät sträckläsningsbok där spänningen stegras obönhörligt och nog förstår man att "titta in" kan vara en farlig sak. Det är en helt övertygande och stark debut och det här är en bok som många kommer att läsa på tåget.

måndag 2 november 2015

Om ett främmande land

En annan Jörn, med efternamnet Donner, hamnar i bloggen idag. 1973 gav han ut Sverigeboken , i skuggan av den gamle kungens död och en knapp socialdemokratisk valseger.Den nye kung som tillträdde då sitter kvar sedan över 40 år, men mycket annat har förändrats.
    I avsikt att skriva berättelsen om en ”vinterresa” i Heinrich Heines efterföljd reste Donner runt i Sverige vintern och våren 2014, men den politiska osäkerhet som septembervalet 2014 åstadkom förändrade bilden. Resultatet är reportage- och skissbiken "Sverige - resor i ett främmande land". För mycket har förändrats på drygt 40 år, landet han betraktar men också betraktaren själv.
    När Donner skrev sin förra Sverigebok levde landet i en praktiskt taget obruten socialdemokratisk hegemoni, som småningom urholkades. 2014 kunde man tala om en viss borgerlig hegemoni efter Fredrik Reinfeldts åtta år som statsminister. Valet 2014 kom istället att till stor del handla om invandringen.
Den tidigare massutvandringen till USA ersattes av arbetskraftsinvandring framför allt från Finland under 60- och 70-talen, och under de senaste femton åren har många nyanländande varit flyktingar och asylsökande. En snabbt ökande andel av Sveriges befolkning är född utomlands.Hur svenskt är Sverige idag?
Han berör den ökande politiska oron i Europa, ryska överflygningar i svenskt luftrum och eventuella ubåtskränkningar har också lett till att den fortgående nedrustningen av svenskt försvar på nytt ifrågasatts. Allt detta, den nya och nygamla svenska nationalismen, landets något schizofrena förhållande till det förflutna och till den hävdvunna svenska neutraliteten är teman i boken Med  nyfiken blick ser han Sverige och bygger på resor, samtal, läsning och framför allt kunskap om landet som är en över 60- årig bekantskap. De bitska slängarna han kostar på sig är mycket donnerska men här finns också ett vemod över tidens gång och över
att allt färre vet vem han var en gång i Sverige.




söndag 1 november 2015

Ny stark norrman

    I "Vinterstängt" ligger dimman tät över kustlandskapet en mörk höstkväll. Ove Bakkerud planerar en sista lugn helg på sommarstället innan han stänger till det inför vintern. Men i stället för lugn och ro finner han sin stuga vandaliserad. När han chockad stapplar över till grannhuset, som tillhör en känd tv-profil, hittar han liket av en man som misshandlats till döds.
   Polisen William Wistings dotter Line, kriminalreporter, har dragit sig tillbaka till familjens stuga för att skriva på sin bok. Under en promenad finner hon ett lik i en gammal träbåt. Ögonen är borta. Och från himlen faller döda fåglar i hundratal. Utredningen pekar mot narkotikasmuggling och en stöldliga från Litauen. Det tycks också som om Lines tidigare pojkvän har något med fallet att göra.
Man upptäcker fler lik, och en av de mördade försvinner spårlöst under transporten från obduktionssalen till begravningsbyrån.
   Snart står det klart att enorma summor pengar är inblandade, och det tycks inte finnas några gränser för vilka grymheter de skyldiga är beredda att begå för att undgå upptäckt.
  Ännu en stark norrman att lägga på minnet vid sidan av Jo Nessbö och Unni Lindell.