Min blogglista

tisdag 10 november 2015

I varje ögonblick

 Tom Malmquist , född 1978, är poet. Han debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen Sudden death,. "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" är hans första prosaverk och den hör defintivt till gruppen böcker man inte glömmer.
   Det är en självbiografisk roman om hur döden och livet drar i oss människor och valen försvinner.
   Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar, man tror det är influensa men det är leukemi, och måste föras till sjukhus. Barnet tas ut med kejsarsnitt och som i en mardröm springer Tom i kulvertarna under Karolinska sjukhuset, mellan intensivvårdsavdelningen och neonatalen; mellan liv och död.
   När han så återvänder hem är det utan Karin, ensam med ett spädbarn och en chockartad sorg. Några månader senare dör också hans egen pappa, som han hela sitt liv haft ett komplicerat förhållande till.
    Det är en rå och vacker bok om ett år som förändrade allt.En som river upp svåra gamla minnen och frammanar sjukhusmiljöerna knivskarpt. En berättelse om förlust, föräldraskap och det liv vi lever, ögonblick för ögonblick. Det är en bok som är svår att lägga ifrån sig, den pockar på läsning, man måste få följa Tom vidare, även in i det helvete som vävs av sorg och saknad.
   Att inte den här boken nominerats till Augustpriset i år är obegripligt och gör att jag tappar förtroende för den jury som utser kandidater. En megamiss har man gjort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar