Min blogglista

fredag 27 november 2015

Flykt från en diktatur

    "För att kunna leva" heter Yeonmi Parks bok om att lämna hemlandet Nordkorea. Hon drömde inte om frihet när hon flydde för hon visste inte ens vad frihet innebar. Det enda hon visste var att hon flydde för livet, att om hon och hennes familj stannade kvar skulle de dö - av svält, eller sjukdom, eller till och med genom avrättning. 
    Det här är berättelsen ur verkligheten om Parks kamp för att överleva i en av världens mest brutala och slutna diktaturer. Man får följa författaren från uppväxten i den nordkoreanska gränsstaden Hyesan till flykten till Sydkorea via Kinas undre värld av människosmugglare och trafficking; och hur hon sedan utvecklas till en ledande människorättsaktivist - innan hon ens fyllt 21.
   " För att kunna leva" är en stark och angelägen inifrånskildring av en tillvaro som hittills mestadels har varit dold för omvärlden. Man tycker ju, när man ser bilder av nordkoreanska ledare och parader, att de bara ser patetiska ut. Men bakom fasaden döljer sig en grym verklighet för många nordkoreaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar