Min blogglista

onsdag 11 november 2015

Mästerliga noveller

   Klas Östergren är som författare mest förknippad med sina romaner. Både de brett upplagda Gentlemen, Gangsters och nu senast Twist, och de som är mer reducerade, som berättelserna i Österlentrilogin och Plåster.
   Men han har hela tiden också skrivit prosa i det korta formatet, stycken som på många sätt är centrala i hans författarskap. Nu har Natur och Kultur samlat Klas Östergrens kortprosa i en inbunden volym på bortåt 700 sidor - "Samlade noveller". Nog för att göra vilken Östergren-fan som helst svimfärdig., Förutom tidigare samlingar innehåller den sådant som bara tryckts som enskilda texter i små utgåvor och sådant som inte varit tryckt alls. "Samlade noveller" är en resa genom ett  betydande författarskap.
    Här finns den inledande Med stövlarna på, den briljanta tids-och självbetraktelsen Vardagskväll vid sekelskiftet och den tragikomiska passionshistorien Ravioli för att nämna några exempel.jag tycker mycket om Röd jul, ett minidrama där allt bara antyds. Han visat att han lika mycket är ögonblickets mästare som en romanernas katedralbyggare.
   Och vem instämmer inte i väderobservationen som inleder Vinternattens frusna leende. Östergren konstaterar att:" I sydöstra Skåne råder inte sällan samma väderlek på julafton som på midsommarafton, Regn och elva plus."
   Det kunde gälla Åland också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar