Min blogglista

torsdag 19 november 2015

Nåden har ingen lag

Det är titeln på en bamsetjock volym - 721 sidor - där man samlat fyra av Torgny Lindgrens romaner med motiv från Västerbotten.  Den rymmer romanerna Hummelhonung, Pölsan, Dorés Bibel samt Norrlands akvavit. Det hade inte heller varit fel att lägga till fjolårsromanen "Klingsor", även den hemmahörande i det västerbottniska.
   "Romanerna är komponerade utifrån olika temata med variationer och däri liknar de mycket musiken. Jag tycker ju om mahler, och skälet är nog att i hans kompositioner finns det olika referenser till andra verk av honom. Titeln vill belysa nådens oberäknerlighet. Helst fördjupa våra föreställningar om vad nåden är" skriver han i baksidestexten.
    Förlaget vill med det firar hans femtio år som författare med återutgivningar , dels av hans samlade noveller i Berättelserna, liksom Nåden har ingen lag,
   Det var 1965 han debuterade som författare med diktsamlingen Plåtsax, hjärtats instrument. Det blev starten på ett vindlande författarskap. Sedan dess har han skrivit drygt tjugo böcker, huvudsakligen romaner och noveller, invalts i Svenska Akademien och tilldelats ett antal priser, däribland Augustpriset, Selma Lagerlöfs Litteraturpris och Övralidspriset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar