Min blogglista

torsdag 12 november 2015

Eleganta brott - finns de?

Den femte delen i Denise Rundbergs Elegant crime-serien har kommit. I "När klockan slår fem" är den ovanligadeckarhjältinnan Marianne Jidhoff – medelålders änka och åklagarsekreterare – tillbaka.
    Det är sensommar och Stockholm skakas av en rad överfallsvåldtäkter i de finaste kvarteren på Östermalm. När ett av våldtäktsoffren mördas, och hon visar sig vara dottern till en välrenommerad kommissarie, får åklagarsekreterare Jidhoff och hennes kollegor det känsliga fallet på sitt bord, förstås. De sätts in när fallen är socialt känsliga.
   De börjar misstänka att det finns kopplingar till en serie våldtäkter som skedde tjugo år tidigare i Lunds studentkretsar. Tillvägagångssättet då liksom nu är utstuderat, efter att noggrant ha valt ut sina offer tar sig gärningsmannen in i deras hem när de sover.
   De tre spanarna, förutom Jidhoff, är kriminalkommissarie Torsten Ehn och den elegante kriminalassistent Augustin Madrid. Alla tre har de trasslat till sitt kärleksliv och det som händer ses genom detta filter, också.
   Denise Rudberg tar läsren med in i överklassens salonger och bjuder på både krypande spänning och underhållning. Fast jag stör mig på klassificeringen "elegant crime". Det finns ina eleganta brott, i synnerhet inte om det handlar om våldtäkt och mord. Men för all del, boken bjuder på några timmars verklighetsflykt, elegant eller inte.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar