Min blogglista

söndag 22 november 2015

Supermaktens framväxt

Världens supermakt - politiskt, militärt, ekonomiskt och kulturellt. De beslut som fattas i USA får omedelbart konsekvenseri övriga världen antingen vi gillar det eller inte.
   Journalisten och utrikeskorrespondenten Lennart Pehrson har under lång tid rapporterat från denna supermakt. Nu har han skrivit en bok som länge saknats på svenska, ett modernt och översiktligt standardverk om USA:s politiska historia. I "USA:s historia"  förs man tillbaka till tiden för den amerikanska republikens födelse och de så kallade grundarfäderna. (Jo, de var män hela bunten) Vad som följde var inte okomplicerat demokratiska reformer, fördrivningen av ursprungsbefolkningen, kampen mot slaveriet, inbördeskriget, den moderna kapitalismen och kampen mot terrorismen.. Boken ger en viktig och klargörande bakgrund till utvecklingen i dagens USA.
     Pehrson har lyckats att göra ett utmärkt urval med tonvikt på avgörande händelser i landets historia. Han lyckas att utifrån det omfattande historiska materialet på ett utmärkt och kortfattat sätt förklara politiska motsättningar och förändringar samt koppla skeenden till betydelsefulla personer. Boken som är lättläst för att den är väl genomarbetad och struktureradInga kommentarer:

Skicka en kommentar