Min blogglista

söndag 15 november 2015

Fransk tjejdeckare

 Fortsätter att tipsa franskt. I kväll är det en tjejdeckare av Dominique Sylvain. Norstedts har gett ut två av hennes böcker i översättning men nu tycks det vara slut, inget nytt sedan 2011 och det är synd. "Dubbla begär" är den första i en serie deckare med privatspanarna Lola Jost och Ingrid Diesel.
Det börjar med att en vältränad tjejen  slänger sig ner i soffan hemma hos Lola.
   Lola Jost har nyligen lämnat sin tjänst som kriminalkommissarie vid polisstationen på Rue Louis-Blanc i Paris 10:e arrondissement när hon sent en kväll får besök av Ingrid Diesel, en amerikanska som brukar äta sina middagar på samma kvartersrestaurang som Lola.
    Ingrid vill att de gemensamt ska försöka rentvå restaurangens ägare, Maxime Duchamp, som häktats, misstänkt för mordet på en av sina anställda, servitrisen Vanessa. Mycket motvilligt låter Lola sig övertalas till att börja privatspana för Maximes räkning och redan samma natt ger sig den osannolika duon ut på jakt efter den verkliga mördaren. Det blir en mördarjakt som går genom Paris undre värld, via gatuprostitutionens Bois de Boulogne, strippklubbarnas Pigalle och förortsungdomarnas Saint-Denis. 
   Det är högt tempo, intelligent dialog - Lola älskar att citera - och massor av parisisk stämning. Den andra boken som finns i översättning är "Medusas gåta".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar