Min blogglista

måndag 16 november 2015

Dagbok för pippifrälsta

De flesta människor gillar fåglar, iakttar dem, matar dem och har favoriter bland de flygande. Olika fåglar symboliserar därför fint årstidernas  växlingar.
  Bonnier Faktas Fågeldagboken 2016 är ett säkert kort för den som gillar natur eller bara tycker det är lite fint med fåglar. Vecka för vecka presenteras fågelarter med god text av Mats Ottosson och hänförande illustrationer gjorda av Dan och Bill Zetterström. I den här dagboken utgör fåglarnas förunderliga liv ramverket, en fågel per månad presenteras och dessutom flyger tecknade fåglar över sidorna för dagboksanteckningar. Det är en illustrerad dagbok som fungerar som en vanlig kalender där det finns plats för att skriva in egna anteckningar och observationer om väder, natur, fåglar och vad man vill.
  Texterna är komprimerade men lärorika. Jag läser att ugglans främsta tillgång är hörseln, det runda uggleansiktet fungerar som en parabolantenn som mycket exakt noterar minsta rörelse även i beckmörker. Och om den vitkindade gåsen, som var en arktisk art fram till 1971 men då övervintrade ett par på Gotland och sedan spred sig ryktet. Numer häckar 5.000 av de vitkindade i Sverige. Så snabbt blev Sibirien ute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar