Min blogglista

tisdag 17 november 2015

Valdemar i helfigur

Nu är den äntligen ute, den första biografin över författaren och prästen Valdemar Nyman (1904-98). Det är Katarina Gäddnäs som skrivit biografin " Valdemar Nyman - allt liv är ett" och hon har gjort det på uppdrag av Svenska folkskolans vänner i Helsingfors.
  Här berättas om Valdemars liv, om hans studier och om banan som präst, framför allt i Finström på Åland. Men här skymtar också Valdemars fru, den självständiga Ulla Evers Hybinette, om ett äktenskap som var jämlikt men lyckligt.
  Gäddnäs berättar också om den tidvis hätska kritiken mot Valdemar som präst, för frisinnad och katolsk tyckte kollegorna. Men här skymtar också en präst som är ekolog långt innan det blev en trend och en präst som ville nå ut med Bibelns berättelser.
   Här belyses också Valdemars författarskap, som omfattar romaner, poesi, skådespel och den väldiga krönikan över Finström.Han var också den som upptäckte och utgav Joel Petterssons säregna texter och skrev en biografi om "Lemlands van Gogh".
    Det hade naturligtvis kunnat bli en tjockare bok, men då hade den inte passat in i serien Livsöden. Grunden är nu lagd, dags för andra att gå vidare med Valdemarforskning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar