Min blogglista

fredag 6 november 2015

Fylligt om påvarna

 De har varit allt från lysande teologer och fromma män till korrupta politiker, medelmåttor och genier. Det är påvarna vi talar om. Italienkunnige och nyligen avlidne Göran Hägg vet det mesta om Vatikenens historia. I "Påvarna - tvåtusen år av makt och helighet" beskriver han påvarna. De som i våra protestantiskt fördomsfulla alltid är och varit maktgalna despoter
   Förstås är det inte så. Hägg funderar kring vad vi kan lära oss om den andliga superkraften Vatikanen, vår världsdels äldsta institution. Vad kan man förvänta sig av framtidens påvar och har Vatikanens inre krets insett att vår moderna och medieintensiva värld behöver mer kraft än åldriga påvar kan uppbåda? Det är frågor som Hägg ställer.
   Den här boken berättar historien om påvedömet, från kyrkans grundare Petrus fram till i dag. Hur har Vatikanen kunnat överleva alla samhällsomvandlingar, och inte minst alla kriser och skandaler inom kyrkan? Hur kommer det sig att kyrkans betydelse rentav ökat?
   Hägg försöker att förstå det livskraftiga och välorganiserade påvedömet - såväl dess andliga innehåll som dess världsliga organisation. Och visst kan Vatikanen förvåna ännu, i februari 2013 förvånade Benedictus XVI  med beskedet att han beslutat abdikera vid månadens slut.  Sista gången en påve avsade sig titeln var år 1415.
   Massor av matnyttiga fakta och bra grundkurs för den som vill allmänbilda sig i kyrklig historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar