Min blogglista

fredag 20 november 2015

En ny Gotlandsserie

 Marianne Cedervall är född 1949 på Gotland. Hon växte upp i Stockholm, men bor idag halvårsvis i Västerås och i sitt kapell på Gotland. 2009 debuterade hon med romanen Svinhugg, den första i serien om väninnorna Mirjam och Hervor. Debuten följdes upp med fyra titlar och de blev alla populära eftersom de har en helt egen berättarton.
  Nu startar hon en ny serie, också den förlagd till Gotland.  "Av skuggor märkt" är den första delen i hennes deckarserie om Anki Karlsson.
   Efter att hennes sjuke man gått bort ser Anki Karlsson fram emot att börja ett nytt liv. Äntligen ska hon ta upp sitt ungdomsintresse, ridningen. Hon lämnar Stockholm, köper två islandshästar och flyttar till den lilla gotländska socknen Mullvalds. Där ska hon rida ut i den vackra naturen och njuta av ett behagligt pensionärsliv. Men hon hinner knappt packa upp förrän bilden av idyllen spricker.
    Någon vandaliserar kyrkan och altarduken lämnas blodig. Kort därpå ligger en främmande häst förgiftad i Ankis stall. När dessutom ett likfynd hittas i hennes trädgård kastas misstankarna mot henne. Tillsammans med den pensionerade - och till en början inte så välvillige kommissarien Tryggve - gör Anki allt för att ta reda på vem det är som stör friden i Mullvalds. Någonting som inte uppskattas, nykomlingar ska veta sin plats.
   Den här inledningsdelen är lite trevande och har inte samma muntra munhuggande som Cedervalls tidigare böcker. Men det kommer väl kanske. Miljö- och hästskildringarna är fina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar