Min blogglista

söndag 29 november 2015

Den stora ensamheten

    Läste nyligen Jörn Lier Holsts nya "Vinterstängt" och blev nyfiken på fler böcker. Hittade så "Grottmannen" i
pocket och det är en smygande otäck historia. I centrum William Wisting, en erfaren utredare vid polisen - rättskaffens, sympatisk och samvetsgrann.
   I "Grottmannen" kommer döden honom obehagligt nära när det i grannhuset hittas en man som varit död i fyra månader. Liket sitter uttorkat i tv-fåtöljen framför en flimrande skärm, läpparna är tillbakadragna och blottar de svartgula tänderna.Det finns inga tecken på våld, man misstänker inget brott.
    Wistings dotter Line, som är kriminalreporter, blir illa berörd. Hur kan en person som lever mitt i samhället vara så ensam att ingen saknar honom under så lång tid? Hon beslutar sig för att skriva en artikel om mannen och börjar intervjua grannar och före detta skolkamrater.Nästan samtidigt hittas ännu ett lik, en man som också varit död i flera månader och som är svår att identifiera. I en av hans fickor ligger en broschyr på vilken kriminalteknikerna hittar fingeravtryck som tillhör en amerikansk seriemördare efterlyst av FBI. Är det den döde som är seriemördaren eller går den sistnämnde lös i Norge? Detta blir upptakten till en av landets största polisinsatser någonsin där det är avgörande att inget läcker ut till pressen, vilket inte gör någonting lättare, vare sig för Line eller hennes pappa.
   Författaren har själv varit polis och utredare och vet hur det går till på riktigt.

1 kommentar: